A vállfájdalom

A vállízület három ízületből áll, amelyek rendkívül nagy tartományban mozognak. Ez gyakran az ízület stabilitásának rovására megy, így ez az ízület, mely a leggyakrabban ficamodik. A vállban ízületi kopás ritkábban jön létre, mivel a váll nem tartozik a teherviselő ízületek közé, mint például a térd vagy a csípő. Felső végtag – és vállfájdalom okai lehetnek helyben kialakult elváltozások, a lelki okok, vagy más terültekről kisugárzó fájdalom következményei.

Az elakadási szindróma

A fájdalom általában fokozatosan kezdődik, majd a fizikai aktivitással párhuzamosan nő. Ebben a kórképben a váll forgatásában részvevő izmok és inak sérüléséről van szó, valamint a körülöttük lévő nyáktömlők gyulladásáról. Súlyosabb esetben az ín szakadása is bekövetkezhet.

A meszesedéssel járó íngyulladás

A heveny formánál a beteg hirtelen erős fájdalmat érez, ami miatt próbálja a mozgásokat csökkenteni. A felkar feje fölött egy duzzanat alakul ki, mely igen fájdalmas. A krónikus formánál az ín tapadásánál mészlerakódások jönnek létre. A vállfájdalom bizonyos időközönként előjön, majd magától szűnik. A beteg életét a vissza-visszatérő erős fájdalom nehezíti meg.

Kisugárzó fájdalmat okozhat

A részben a nyaki gerinc kopásos elváltozása, ekkor a fájdalom a fej mozgatásakor erősödik, különösképpen akkor, ha az érintett oldal felé fordítjuk, vagy az ellenoldal felé billentjük a fejet. A helyi okok következtében kialakult vállfájdalom, általában éjszaka rosszabb és az érintett oldalra fekve fokozódik forrás: Dr. Németh Ágnes

A fentiekben részletezett összetett rendszerből következik, hogy a vállal kapcsolatos fájdalmak értékelése, elkülönítése gyakran állíthatja kihívás elé még az Aranymetszés Gerinc – Lélek Terápiás Módszer gyakorlott szakembert is.

Az alábbiakban különböző vállövi kórképeken keresztül fogjuk részletezni a rájuk jellemző tüneteket. A vállfájdalom, jellegét tekintve sokféle lehet:

 • A hasító, éles vállfájdalom,
 • Gyakran előforduló éjszakai váll fájdalom, ami zavarja a pihentető alvást, nem képes a vállpanaszos azon az oldalon aludni! (rendkívül sok online időpont foglalás történik az éjszakai órákban),
 • Fogfájásszerű tompa vállfájdalom a leggyakoribb, de vannak váll hirtelen mozdulatai közben kialakuló nyilaló vállfájdalmak is.

A fájdalom hatására a mozgásterjedelem is beszűkül, az öltözködés nehézkessé válik, majd a vezetésben, munkában is zavart okoz, mégis amikor a pihenést megzavarja, akkor fordulnak a betegek szakemberhez. A legjobb megoldások egyike az Aranymetszés Módszer – Egészséges Gerincért Módszertan (EGM).

A mindennapi élet kihívásaitól, mint a munka, sportok nagyban függ a szövetek állapota, és ez szintén nagyban meghatározza az esetleges fájdalom okát. Fiatal korban az ízületek nagyon lazák, ekkor egy nagyobb sportsérülés vagy akár esés vagy túlterhelés okozhat vállficamot, instabilitást. Fontos, hogy mielőtt meggondolatlanul belevágnánk a mozgásba, tudnunk kell, hogy az ízületeink könnyen megsérülhetnek főleg akkor, ha hosszú kihagyás után hirtelen vágunk bele egy újfajta edzésbe.

Életkorok szerint különböző problémák állhatnak a háttérben

 • 20-30 éves kor közötti sportolóknál, az úgynevezett elakadási szindrómák fordulnak elő a legnagyobb számban,
 • 30-40 éves korosztályban jellemző a vállcsúcs fájdalom, amit a konditerembe járók, fizikai munkát végzők gyakrabban észlelnek, de ebben az életkorban van egy jellemző kórkép, ami mészlerakódással jár a vállizomban, extrém fájdalmat okozva akár kisebb túlerőltetésre is,
 • 40-50 év között már egyértelműen az ízületek körül kialakult fokozódó meszesedések a leggyakoribb problémák,
 • 50 év felett többször fordul elő izomszakadás, mely szintén vállfájdalommal társul,
 • 54 éves nők bal vállának jellemző kórképe a befagyott váll. A betegség erős vállfájdalommal indul, de a fájdalom pontos helyét nehezen lehet meghatározni. Később a mozgások beszűkülnek, a váll mozgatására erős fájdalom jelentkezik, mely éjszaka fokozódik. A folyamat, mint egy ördögi kör halad előre, ugyanis a fájdalom miatt egyre kevesebb a mozgás, így a váll körüli izmok még inkább elvesztik rugalmasságukat.
 • Később már a vállizom gyengül és egyre gyakrabban, kisebb erőbehatásra elszakad,
 • A váll ízületi kopás több formája létezik, ez manapság fiatal erőemelőkben is jelentkezhet, de természetesen 60-70 éves életkor után gyakoribb.

A vállfájdalommal nem kell együtt élni

Bármilyen életkorban van segítség, akár sportoló a beteg, akár idős háziasszony!

Mit üzen a lélek a vállproblémákon keresztül?

A váll a teherbírási képességedet szimbolizálja. A vállaid cipelik:

 • az örömeidet,
 • a fájdalmaidat,
 • a felelősségeidet
 • és a bizonytalanságaidat is.

Mint bárki más, te sem vagy kivétel, te is cipelsz terhet a vállaidon. Ha felelősnek érzed magad mások boldogságáért és jóllétéért, csak növeled a cipelendő terhet, és a vállaid fájni kezdenek. Az az érzésed, hogy túl sok mindent kell csinálnod, és soha nem vagy képes minden feladatodat elvégezni?

Az is lehet a benyomásod, hogy akadályoznak a cselekvésben, vagy véleménykülönbség miatt, vagy egyszerűen csak nem akarnak támogatni a  terveidben.

Akkor is fájhat a vállad, ha nagy érzelmi (bal váll) anyagi (jobb váll) bizonytalanságot élsz meg, vagy ha úgy érzed, hogy mind érzelmi, mind anyagi felelősségeid súlya nyomasztóan nehezednek rád.

Annyira félsz a holnaptól, hogy emiatt a jelent sem vagy képes megélni. A nehézségek, amelyekkel szembe találod magad, az alkotás, teljesítmény és a cselekvés kényszere fullasztó lehet számodra, nyomaszthat téged. Lehet, hogy be akarod magadnak bizonyítani, hogy képes vagy a vállaidat hátrahúzva, a mellkasodat előredugva megbirkózni a helyzeteiddel, azonban a valóság inkább gyenge, félelemtől eltorzult hátról árulkodik.

Ha a vállaiddal a csontok szintjén van a probléma (törés, repedés), akkor ez inkább az alapvető felelősségeiddel, feladataidal van kapcsolatban. Ha a probléma az izmokat érinti, akkor a gondolataiddal, érzéseiddel kapcsolatos.

A gondolataid arányba állításával együtt ideje megtanulnod a szív energiájának a vállak, majd a karok felé történő áramoltatását, amely megszünteti a merevséget és a fájdalmat. Mivel a vállaid a cselekvést és a mozgást is jelképezik, a fogantatástól az anyagi valóig, keresztülhaladnak a vállaidon az önkifejezésre, az alkotásra és kivitelezésre irányuló vágyaid, amelyek a szívedben születtek. Az érzelmi energiának el kell jutnia a karjaidig és a kezeidig, hogy vágyaidat megvalósíthasd.

Ha visszatartasz magadban bizonyos dolgokat, amiket ki akarnál mondani, vagy meg akarnál tenni, ha bezárkózol ahelyett, hogy belevetnéd magad az életbe, ha álarcokat viselsz, hogy szorongó félelmeidet és rettegéseidet elrejtsd, akkor a vállaid merevebbek és feszesek lesznek. Ha a vállcsontjaid eltörnek, vagy elrepednek, akkor az életedben olyan, igen mély konfliktus van jelen, amely az éned lényegét érinti.

Ha a vállaid környékén feszültséget vagy bármely más kellemetlenséget érzel, akkor ez üzenetértékű számodra. Ha a jobb vállad érintett, akkor az aktív, férfias oldaladról van szó: konfliktusod, vagy feszültséged lehet a munkáddal, vagy a tekintéllyel szembeni hozzáállásoddal kapcsolatban, ez az „egyenes, és irányító” oldalad az, ami ilyenkor felülkerekedik. Míg ha a bal vállad betegszik meg, akkor az életed kreatív és befogadó feminin oldalával, az érzéseid kifejezésében való jártasságoddal, ügyességeddel kapcsolatos az általad megélt feszültség.

Lelki, gondolkodásmódi megoldás

Tudatosítsd magadban, hogy mi az, ami ennyire nyomaszt, fogadd el, hogy te vagy felelős saját magadért, és hagyd, hogy mások a saját boldogságukkal foglalkozzanak. Egy fagyott váll hideggé, fájdalmassá válik függetlenül az életkorra, és egyáltalán nem mozog. Vajon hideg és közömbös vagy azzal kapcsolatban, amit teszel? Valójában azt szeretnéd tenni, amit teszel? Amikor nagyon nagy a feszültség a válladban, az azt jelzi, valóban valami mást, eltérőt szeretnél tenni, nem azt, és nem úgy amit jelenleg csinálod. Tanuld meg a jelen percet élni, amely megkönnyíti számodra a vállaidon cipelt súlyt, de az a legjobb, ha meg is szabadulsz terheidtől.

Erre a legjobb helyen vagy, mert az AM – EGM… ebben is a leghatékonyabb megoldásokat kínálja számodra

Teljes körű, átfogó, és rendszerbe foglalt módszer az AM, és bár nem helyettesíti az orvosi kezelést, segítségével minden egészségre vágyó megtalálhatja a számára megfelelő megoldást. Hozzájárul a test öngyógyító képességének helyreállításához, és a tünetekhez, betegséghez kapcsolódó testi és lelki stressz feldolgozásához, így a konvencionális módszerek és az orvosi kezelés sikeréhez is.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük