A nyaki gerincsérv

A porckorong egészséges állapotban rugalmas és erős összeköttetés a csigolyatestek között. Mozgékonnyá teszi a gerincet, véd az ütésektől és a rázkódástól.

A porckorong anatómiája

Külső, többrétegű rostos falból és belső, gél halmazállapotú magból áll. Utóbbi egy molekuláris térrács, amely fizikailag vizet köt magához. A porckorong zárt víztér (hidraulikus tér), mely a csigolyatestek véglemezei felől kapja táplálását. Hátulsó fala érző idegvégződésekkel gazdagon ellátott.

 

A nyaki porckorongsérv (gerincsérv) kialakulása

A gerincsérv vagy porckorongsérv kialakulásának mechanizmusa minden esetben ugyanaz. Akár nyaki, akár ágyéki gerincszakaszról van szó, multifaktoriális okok vannak a háttérben. Ez azt jelenti, hogy a genetikai, és életkori tényezők, a terhelés, és a lelki okok együttes jelenléte okozza a sérvesedést. Genetikai tényezők határozzák meg, mekkora ellenállást bír el a porckorong.

A porckorongsérvek általában az ágyéki és a nyaki gerincszakaszon a leggyakoribbak, ennek az az oka, hogy ezt a két szakaszt éri a legnagyobb fizikai terhelés. Az ágyéki szakasz döntően tartó szereppel bír, míg a nyaki gerincszakaszon a tartás mellett rendkívül fontos szerep jut a mozgásnak, de mindez sokkal kisebb csigolyákon és porckorongokon történik.

Életkori tényezőket nézve, a harmadik évtizedének végére a porckorong magja ez a speciális gél, dehidrációs (folyadékvesztéses) folyamaton megy át, amely a negyedik évtized végére már jelentős mértékű lehet. Vannak porckorongok, melyek az emberben gyakrabban sérülnek, ezek a nyaki gerincen az alsó porckorongok, melyek függőleges testhelyzetben nyíró erőknek vannak kitéve.

Így a nyaki porckorongsérv kialakulásának leggyakoribb lokalizációi a C.5-6, C.6-7 szakaszok. Ezen porckorongokon van ugyanis a legnagyobb terhelés, a nyaki gerinc mozgásainál. Ettől függetlenül minden nyaki porckorongon előfordulhat sérvesedés, de tapasztalataink szerint a felsőbb szakaszon ez ritkább.

Ahogy már említettem az elöregedésen kívül genetikai hajlamok – különbségek, sérülések, és rendszeres túlterhelés vezethet a porckorongok megkopásához, azonban ez nem feltétlenül jár együtt sérvesedéssel.

A folyamat során azonban meszes felrakódások keletkezhetnek, melyek a gerinccsatornát szűkítve a sérvesedéshez, vagy hasonló tünetek kialakulásához vezethetnek. A rostos gyűrűk, amelyek a központi, kocsonyás magot veszik körül fokozatosan elvesztik rugalmasságukat, berepedeznek és szétszakadoznak. A központi kocsonyás mag kimozdulhat a helyéről, és a leszakadt rostos gyűrű-részeket a gerinccsatornába nyomja. Ezt a folyamatot nevezzük a porckorong sérvesedésének. A kitüremkedett porcdarab kapcsolatba kerülve az ideggyökkel, előbb az ideg gyulladását, majd funkciózavarát okozhatja. A gyulladt ideg megvastagodik, és a sérv által beszűkített gerinccsatornában még jobban megszorul.

A nyaki gerincsérv alapvető tünetei

  • nyaki, valamint a felső végtagba kisugárzó fájdalom,
  • a nyaki gerinc mozgáskorlátozottsága,
  • megszédülés, tarkótól fejtetőre sugárzó fájdalom, zsibbadás,
  • érzészavar vagy érzéketlenség a felső végtag egyes területein,
  • felső végtagi izmok, izomcsoportok elgyengülése, izombénulás, a kezek ügyetlenné válnak,
  • gerincvelői összenyomás esetén a testfelszínre, az alsó végtagokra is kiterjedő érzéskiesés, bénulás,

A nyaki gerincsérv nem műtéti (konzervatív) kezelése

A kiszakadt porckorongok, hetek-hónapok alatt elveszítik víztartalmuk döntő hányadát és összetöppednek. Ezért az idegek összenyomása is csökken, és az ideggyulladás megszűnik. Ilyenkor gyakran tapasztaljuk azt, hogy a porckorongsérv által okozott tünetek akár néhány nap alatt is csökkennek, illetve elmúlnak. Minden olyan esetben, amikor nincs, vagy csak csekély az idegi érintettség, nem műtéti kezelést javaslunk, és alkalmazunk. A nyaki gerincsérv konzervatív kezelésének célja az ideggyulladás csökkentése, és ezáltal a fájdalom, és egyéb tünetek csökkentése, az izomerő fokozása.

Aranymetszés Módszer – az Egészséges Gerincért Módszertan

Olyan a világon egyedülálló módszert dolgoztunk ki, és alkalmazunk, ami sejtszinten tud kapcsolatba lépni a porckorong szövetállományával, és a legtöbb esetben képes a porckorongok hidratációját, vízfelszívó képességét újraindítani, ezáltal az újra „megemelt” csigolyák, és idegpályák egyrészt helyrekerülnek, megszűnik a nyomás rajtuk, ezért be tudják tölteni, az addig takaréklángon működő funkcióikat. 

Az EGM-nek az is feladata, hogy a háttérproblémák, háttérprogramok feloldásában is segítséget adjon úgy, hogy végigkíséri, és megtanítja, hogyan lehet a problémát megoldani, újra egészségesnek lenni, és a megszerzett – megtapasztalt egészséget
hosszútávon megtartani.

Mikor van szükség nyaki gerincsérv műtétre?

Ha a megfelelő színvonalú és időtartamú konzervatív kezelés ellenére sem mutatkozik javulás vagy ún. neurológiai, pl. bénulásos tünetek lépnek fel, műtétre van szükség. Ezúton lehet felszabadítani az ideget a kiszakadt sérv túlzott összenyomatása alól.

Mit tehetünk a megelőzésért?

Javasolt a rendszeres mozgás és torna. Ülőmunkát végzők esetében a monitor, szék és asztal ergonomikus elhelyezésével elkerülhető a nyaki gerinc előre hajló tartása.   Forrás: Dr. Bozsódi Árpád

A megelőzés legfontosabb lépése a probléma korai felismerése, és a fent hosszasan kifejtett okok – okozatok, megoldási lehetőségek mellett, hogy a legfontosabbra, a lelki okokra is nyomatékos figyelmet fordítsunk, mert nélküle nem érhető el gyors, tartós, és fájdalommentes gyógyulás.

A nyaki porckorongsérv lelki üzenetei

A nyak a testednek az a része, amely a fejed tartja, ez a testedet és a szellemet összekötő kapocs, és ugyanakkor híd is. A nyak az élő kifejeződése, mindannak ami a legalapvetőbb mozgást biztosítja: a rugalmasságot, a ruganyosságot, és az előzetesen elhatározott irányt.

Többirányú mozgásra képes, és az univerzumról alkotott külső képedet, benyomásaidat kiszélesítve mindent láthatsz magad körül, és minden helyzetet minden szemszögből megvizsgálhatsz elölről, hátulról, jobbról, balról…. így az álláspontod objektívvé válik.

Minden, ami éltet, a nyakadon halad keresztül: levegő, víz, táplálék, vérkeringés, idegpályák, és minden, amivel kapcsolatban úgy érzed, hogy „le kell nyelned, kénytelen vagy lenyelni”. Összeköti a fejed és a tested, lehetővé teszi a szabad önkifejezést, az élő szót (hang) és a szeretetet. A nyak tehát az absztraktot, vagyis a valóságtól elvonatkoztatott, elvontat, eszmeit, szellemit, gondolatit választja el a konkréttól, röviden a materiálist, az anyagit a spirituálistól.

Fontos, hogy a nyakad egészségét megőrizd, mert a nyak teszi, hogy a téged körülvevő dolgokat nyitott szellemmel lásd, félretéve minden csökönyösségét vagy szűklátókörűséget (merev nyak). Mivel a torok is a nyakban található, ha nehezedre esik bizonyos érzelmek lenyelése, és azokat mégis lenyeled, nyaki feszültséget okoz, mivel itt található a kommunikáció energiaközpontja is.

A 7 nyaki csigolya (C1 – C7-ig) tehát a kommunikációt, és az élettel kapcsolatos nyitottságodat jelképezik. Ha túl naiv vagy, amikor úgy érzed, hogy kritizálni, bántani akarnak, vagy el akarnak ítélni, akkor ezen a területen jelentkezik a fájdalom.

C1-es (Atlasz), C2-es (Axis) nyaki csigolyát akkor érinti az elváltozás, ha az intellektuális képességeidet értékeled alul, míg a környezetedben tapasztalt, és téged ért igazságtalanság érzésekor, inkább az alsó C4, C5, C6, C7, csigolyák veszélyeztetettek. A C3 csigolya, mivel a felső, és az alsó „blokk” közé „egymaga” van bepréselődve – beszorulva, ő ezért a magány, az egyedüllét, a magárahagyottság érzését jeleníti meg fájdalmain, zavarain keresztül.

Aranymetszés Módszer (AM)

Teljes körű, átfogó, és rendszerbe foglalt módszer az AM, és bár nem helyettesíti az orvosi kezelést, segítségével minden egészségre vágyó megtalálhatja a számára megfelelő megoldást. Hozzájárul a test öngyógyító képességének helyreállításához, és a tünetekhez, betegséghez kapcsolódó testi és lelki stressz feldolgozásához, így a konvencionális módszerek és az orvosi kezelés sikeréhez is.

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük