A csípőfájdalom

Enyhébb csípőfájdalom létrejöhet a csípő megütésének következményeképpen, vagy a csípőizmok húzódása miatt. Ez általában rövidesen múló fájdalommal jár. A tartós csípőfájdalom leginkább ízületi gyulladások miatt jön létre. A múlni nem akaró csípőfájdalom, esetleg merevség esetén, javasolt reumatológus szakorvoshoz fordulni.

A csípőfájdalom okozója lehet az ún. csípőízületi artózis, a csípőízület kopásos folyamata. Tartós megerőltetés vagy a porc rész degeneratív elváltozása okozhatja. Az Aranymetszés Gerinc – Lélek Terápiás Módszer célja, hogy az ízületközti folyadék további csökkenését megakadályozza, a mozgást helyreállítsa. A csípőízületi artózis megelőzése könnyebb, mint mikor már helyre kell állítani a csípőízület egészségét.

A csípőízületi kopást bizonyos pajzsmirigy betegségek, az elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás is felgyorsíthatja. A csípőízületi kopás nagyon megnehezítheti a mindennapokat, ezért még idejében érdemes elkezdeni a kezelését, hogy megelőzhető legyen a csípőprotézis-beültetés.

Ha a csípőben lévő porcok és csontszövetek degeneratív változásokon mennek át, idővel megjelenik a csípőízületi kopás, amely igen súlyossá is válhat. A fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó betegség elsősorban az idősödéssel függ össze, de van néhány tényező, amely növeli kialakulásának rizikóját.

Ezek a következők:

 1. Rendellenes testtartás, és járás,
 2. Korábbi csípő – vagy lábsérülés,
 3. Születési rendellenesség (csípőízületi dysplasia) és a csípő anatómiai helyzetének megváltozása,
 4. Bizonyos anyagcsere betegségek (mellékpajzsmirigy- és pajzsmirigybetegségek),
 5. Ínszalag- és izomrendszeri sérülékenység,
 6. Tartós szteroidhasználat,
 7. Alkoholizmus,
 8. A Női nem (férfiaknál ugyanis ritkábban jelentkezik),
 9. Elhízás (minél nagyobb a csípőre nehezedő teher, annál gyorsabbá válhat a folyamat),
 10. Túlzásba vitt vagy nem megfelelően felépített edzés.

Ahogy a 10. pont is mutatja, a csípőfájdalom nem csak az idősebb korosztálynál okoz problémát!

A csípőízületi kopás fázisai

A betegség okozta tünetek elsősorban a stádiumtól és a fennállás időtartamától függenek, de a legjellemzőbb panasz a csípőtáji fájdalom. Ezen belül különböző fázisokat különböztethetünk meg. Megfelelő kezelés mellett a folyamat még visszafordítható, megállítható, ilyenkor a fájdalom jellemzően reggel jelentkezik, és „bejáratás után” megszűnik.

Komolyabb kopásnál a fájdalom már a mindennapi életet is befolyásolja, nehezebbé válik a járás, a fellépés a buszra, a lépcsőzés. A röntgenképen látható az ízületi rés beszűkülése, a porc alatti csontok fokozott meszesedése, sőt akár ciszták (folyadékkal teli tömlők) is észlelhetőek a csontban. Már a legegyszerűbb tevékenységek is gondot okoznak, veszélybe kerül az önellátás, és gyakoribbak a törések, mivel az ízületben lévő csontszövetek erősen leépültek, ezért kell szakemberhez fordulni már az első panaszok jelentkezésénél.

„A betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy már az első, zavaró panaszok esetén szakemberhez kell fordulniuk. Ezzel nemcsak a fájdalomcsillapítás válik lehetővé, de a folyamat is lassítható, megelőzhető a maradandó károsodás. A porc leépülését a megfelelő porcépítő készítmények akadályozhatják, amelyek óriási választéka miatt érdemes szakember javaslatát megfogadni” (forrás : Dr. Páll Zoltán)

A csípőfájdalom kezelése

Az Aranymetszés Módszer – EGM összetett folyamatán végigmenve hosszútávon csökkenthető a csípőmerevség mozgáskorlátozottsága, fájdalma, de már első találkozáskor, a legtöbb esetben garantálható az 50-70%-os javulás. A mozgásterjedelem helyreállításával a lépcsőzés, és a járás egyre kevésbé okoz fájdalmat. A mozgásszervi fájdalmak alapja a gyulladás, amely több okból is kialakulhat.

Ilyen ok lehet az ízületi folyadék nem kellő mértékű termelése, és a porcfelszínek kopása, de akár a nem szimmetrikus terhelés, és ami minden mögött meghúzódik a lelki okok. Az EGM egyedülállóan komplex palettát vonultat fel a fájdalomcsillapításra, és gyulladáscsökkentésre, a szűkület, fájdalom megszüntetésére:

 • tünet, és problémacsomag értékelés (mi okozza a fájdalmat?)
 • kezelési metodika felállítása (hogyan múlik el a fájdalom?)
 • testkód elemzés (fájdalomcsökkentés, problémamegoldás)

Kiemelt fontosságú, és kihagyhatatlan a szakszerű mozgatás, amely erősíti a csípő körüli izomzatot, javítja a terület vérellátását.

A szakirányú segítség kiterjed a hatékony fájdalomcsillapítás mellett az életminőség javítására is, így az adott állapotnak, és a beteg igényeinek megfelelően alkalmazott: Aranymetszés Módszer – EGM segítségével jelentős, és tartós életminőség növekedés érhető el, és számos esetben teljes gyógyulás is (ez az adott érkező testi-lelki állapottól függ) megvalósul. Igaz, ami igaz, a legsúlyosabb esetekben sor kerülhet csípőprotézis beültetésére is, de akik bekerültek az EGM programba, és végigcsinálták a terápiás folyamatot (5 x 2 óra), erre a legtöbb esetben vagy nem, vagy csak a legszélsőségesebb, legkirívóbb esetekben került sor.

Lelki háttér

A csípőcsont sima felületű, nagy kiterjedésű lapos csont, amely nagyjából a medence egészének oldalsó-hátsó részét határolja. A combcsont itt csatlakozik a medencéhez, így a csípőcsont részt vesz a test egyensúlyban tartásában. Lehetővé teszi a lábak számára a mozgást, vagyis a csípő határozza meg, haladsz-e előre, vagy sem. A külvilággal kapcsolatos hiedelmeidet, félelmeidet jelképezi. A medence és a csípő egységet alkot, ez a páros pedig azt szimbolizálja, hogy hogyan, milyen mértékben „veted bele magad” az életbe? Tehát a csípő arról is árulkodik, mennyire vagy/nem vagy elkötelezett a haladásra. A csípőkből indulnak ki a lábak, így a mozgás, és  a járás. Segítségükkel szabadon haladhatsz/haladhatnál előre.

De, lehetséges, hogy visszatartod magad az előrehaladástól, ebből ered a járásod bizonytalansága. A csípőproblémáid a tested merevségéről informálnak téged, és valószínű, hogy egy emberrel vagy helyzettel szemben rugalmatlan, zárt, zárkózott vagy. A fájdalom kiváltó oka egy olyan esemény lehetett, amelyben úgy érezted, hogy megcsaltak, elárultak, és ez olyan mélyen megérintett, hogy bizalmatlan lettél másokkal szemben.

Védekezésképpen új szabályokat akarsz felállítani, hogy még egyszer ne sérülhess meg. Lehetnek félelmeid a jövővel kapcsolatosan is, hogy pánikba esel, szorongsz, ha fontos döntéseket kell meghoznod, mivel az a benyomásod, hogy nem haladsz, és sehova sem fogsz tudni eljutni.

Ha fáj a csípőd, akkor a tested üzen számodra. Segíteni akar abban, hogy a tudatosságod fejlődjön, hogy bizalommal és biztonsággal juss előre az életben, és rámutat arra, hogy egy szebb, és jobb jövő érdekében rugalmasabbnak kell lenned az életed, és a döntéseid tekintetében.

A fájdalom mindig bűntudatot is jelez. A csípőfájdalom, vagy a mozdulatlan, merev csípő azt jelzi, hogy félelemből vagy bűntudatból (legtöbbször tudat alatt, tehát nem tudatosan) blokkolod a szexuális örömök megélését. Tehetetlennek, impotensnek – frigidnek érzed magad, nem vagy képes olyannak elfogadni magad, amilyen vagy, az ízléseddel, vágyaiddal, örömeiddel együtt.

A tehetetlenség érzését megélheted úgy is, hogy nem vagy képes valaminek vagy valakinek ellenállni. Ez a helyzet arra kényszerít, hogy elgondolkodj a saját magad számára meghúzott határokról, illetve ezek feloldásának, kitolásának lehetőségeiről.

Megoldás

Tudatosítsd magadban, hogy egyensúlyban vagy, és bizalommal, derűvel haladsz előre az életben. Mondj köszönetet magadnak mindazért, amit minden percben megtapasztalhatsz, és a következtetések levonása után megtanulhatsz. Tanulj meg a tapasztalatokkal egyensúlyban, nyitottságban, arányosságban, tehát az aranymetszés isteni arányai szerint élni.

Örömmel, az életben bízva haladj előre. Legyél a tudatában annak, hogy minden tapasztalat amit megélsz, belső értékeid felfedezését teszik lehetővé számodra.

Aranymetszés Módszer – EGM

Teljes körű, átfogó, és rendszerbe foglalt módszer az EGM, és bár nem helyettesíti az orvosi kezelést, segítségével minden egészségre vágyó megtalálhatja a számára megfelelő megoldást. Hozzájárul a test öngyógyító képességének helyreállításához, és a tünetekhez, betegséghez kapcsolódó testi és lelki stressz feldolgozásához, így a konvencionális módszerek és az orvosi kezelés sikeréhez is.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük