Normális esetben az ember érzi a tapintást, a hőt, a nyomást, és a fizikai behatás által kiváltott fájdalmakat. De nem csak akkor érzünk valamit, ha fizikai behatás ér minket, hanem belső szerveink működése vagy betegsége kapcsán is jelentkezhetnek különböző érzészavarok, elsősorban a fájdalom, és/vagy zsibbadás, amelyek közül az egyik leggyakoribb a lábzsibbadás.

A zsibbadás különböző jellegű lehet

A normális zsibbadás egy bizsergő érzés, amit akkor tapasztalunk, ha tartósan ülünk valamelyik lábunkon. Jellemzően áramütésszerű zsibbadást tapasztalunk, ha megütjük a könyökünket azon a helyen, ahol az egyik ideg köteg fut. De sokszor a zsibbadás egy kóros folyamat tünete is lehet, és mértéke az alig zavaró enyhe zsibbadástól, a kifejezetten égető jellegű zsibbadásig terjedhet, ami jelentősen rontja az életminőségét.

A lábzsibbadás leggyakoribb oka az ágyéki porckorongsérv

A lábak mozgását az agy irányítja a gerincvelő ágyéki szakaszába lefutó pályák segítségével. Az ágyéki gerincvelőből idegszálak futnak ki, amelyek fokozatosan elágazva jutnak el a lábujjakig.

A gerincvelő, a csigolyasor csontos gerinccsatornájában helyezkedik el, és az ideggyökök lyukakon lépnek ki a gerinccsatornából. 5 ágyéki csigolyánk van, ezeket porckorongok kötik össze. Az életkor előrehaladtával, valamint fizikai terheléstől, kopástól a porckorongok veszítenek a rugalmasságukból, majd akár ki is csúszhatnak. Idővel az előretüremkedő porckorong eléri a gerincből a lábba kifutó gyököket. (Lásd bővebben a Porckorongsérvnél)

Ilyenkor pontosan lokalizálható zsibbadás, illetve fájdalom jelentkezik: a beteg pontosan meg tudja mutatni, hol zsibbad, és a vizsgálatot végző szakember a zsibbadás helyéről CT és MR nélkül is pontosan meg tudja mondani, hogy melyik porckorong beteg. A porckorongsérv esetében a zsibbadás egyoldali, attól függően, hogy a porckorongsérv a jobb vagy a baloldali gyököket nyomja.

A lábzsibbadás további okai

Gyakori oka a lábzsibbadásnak a neuropátia, ami általában az alsó végtagok szimmetrikus kétoldali nagyon kellemetlen, főleg éjszakai zsibbadásával kezdődik, majd égető, elviselhetetlen fájdalom jelentkezik, amit jelentősen fokoz az érintés, ezért a beteg a takarót, ruhát is nehezen tűri. Ez a paraesthesia cukor, vese, és daganatos betegségeknél, alkohol függőknél jelentkezik.

A cukorbetegek neuropátiás fájdalmas zsibbadása együtt jár a felületes érzések kiesésével, a láb keringésének elégtelenségével, és az érszűkülettel. Bár a beteg nagyon kellemetlen fonákérzést érez, de nem érzi az esetleges sérüléseket, és a láb rossz keringése miatt a sebek gyógyulási hajlama elégtelen, ezért kialakul a diabetikus láb: fekélyek jelentkeznek, végül a diabetikus lábat vérmérgezés veszélye miatt amputálni kell.

Az idegek szervezetünkben csonttal, ínnal, izommal körülvett csatornákban futnak, ezeket nevezzük alagútnak. Nagyon kellemetlen a zsibbadás az úgynevezett alagút szindrómákban, amikor hormonális változások vagy vesekárosodás miatt megváltozik a kötőszövet rugalmassága. A fent említett okok miatt az alagútban a kézben, a lábban futó idegek nyomás alá kerülnek, és alagút szindróma alakul ki. Erre a zsibbadásra jellemző, ami általában először féloldali, és éjszakánként jelentkezik, majd idővel az érintett izmok is elsorvadnak.

A lábzsibbadás egyéb okai, és a szükséges vizsgálatok

Ha a láb egyszerre zsibbad az egész azonos testféllel, arccal, és a zsibbadás 10-60 percig tart, akkor agyi keringési betegség lehetősége merül fel, ami azonnali neurológiai ellátást igényel. A stroke maradványtünetei között is előfordulhat lábzsibbadás. Szívbetegség miatt adagolt véralvadásgátló túladagolása gerincvelő bevérzést okozhat, ami szintén mindkét oldali, de akár egyoldali lábzsibbadást is okozhat. Ritkán előfordulnak más betegségek is a lábzsibbadás mögött:

  • beszűkült vesefunkciók,
  • B1- és B12-vitamin-hiány (az egyoldalú táplálkozás mellett gyomorfelszívódási zavar következtében),
  • vagy vérszegénység,
  • rosszindulatú daganat miatt is.

Időnként központi idegrendszeri fertőzések is indulhatnak lábzsibbadással, ami legtöbbször szimmetrikusan kétoldali, fokozatosan terjed a felsőtestbe, és időnként az érintett izmok meg is bénulnak. Autoimmun betegségek (reumatoid artritis, lupus, sclerosis multiplex) is kezdődhetnek lábzsibbadással, majd jelentkeznek az adott kórkép tipikus tünetei.

A lábzsibbadás okai és kezelésének módjai tehát különbözőek, hogy a két nagy csoportot említsük: klinikai, és alternatív.

Nézzük most a klinikait először. Érdemes neurológiai kivizsgálást is kezdeményezni a tisztánlátás érdekében, és minden egyes alkalommal el kell végezni a laborvizsgálatot (vérkép, vércukor, májenzimek, vesefunkciók). Az esetleges porckorongsérv miatt ágyéki MR, esetleg CT-vizsgálat is ajánlott. A leginformatívabb az ENG (elektroneurográfia) vizsgálat, ami egyértelműen kimutatja, hogy károsodott-e az adott idegszál, és ha igen, akkor melyik, és mennyire. Forrás: Dr. Kerekes Éva

Az alternatív szemlélet alapjai

A lábzsibbadás olyan nehéz, hangyázó végtagot jelent, amelyet nem tudsz mozgatni. A lábzsibbadás egyfajta „lelki zsibbadtságot”, tompultságot is jelképez. Azt mutatja, hogy szenvedsz, hogy megsebezve érzed magad, hogy annyira fáj valami, hogy úgy döntöttél, hogy nem akarsz tovább „érezni”, ezért elzsibbasztod az érzéseidet, és „kivonulsz”, mert nem akarod a megsérült részt tovább érezni, inkább érzéketlenné teszed magad.

Ez egy részleges „halált” jelképez, ami lehetővé teszi számodra, hogy kevésbé szenvedj. Ezek a sérülések gyakran a gyermekkorig nyúlnak vissza, vagy még régebbre, a szülők, nagyszülők koráig, és az ő általuk megélt traumákig. A megoldatlanság miatt a helyzet az évek során egyre súlyosbodott, ezt a súlyt, TE teherként viseled. Nem tanultad meg önmagad eléggé szeretni, bezártál a szeretet elől ahelyett, hogy megtapasztaltad volna, és megosztottad volna másokkal is. A zsibbadás egyfajta menekülést jelent, és belső hidegségről, a lendület – dinamizmus hiányáról is árulkodik.

Lelki, gondolkodásmódi megoldás

A tested azt üzeni számodra, hogy ideje az életedbe több, sőt sokkal több spontaneitást, több szeretetet, több lendületet, több lelkesedést vinni, vagy felszínre hozni. Ez tud a legtöbbet javítani az életminőségeden, és a javulás érdekében javasolt mindezeket megszívlelned, és el is fogadnod. Tanuld meg önmagad jobban szeretni, és a feléd irányuló szeretetre is nyitottabbnak lenni. Szüntesd meg a válaszfalakat, amelyeket régóta építesz magad körül, és azt fogod látni, hogy a belőled áradó szeretet viszonzásra talál, és barátokat – barátságosságot kapsz viszonzásul. A derű, amit mindeddig kívül próbáltál megtalálni, most belőled fakad, és TE közvetíted a többiek, a külvilág felé.

Aranymetszés Módszer (AM)

Teljes körű, átfogó, és rendszerbe foglalt módszer az AM, és bár nem helyettesíti az orvosi kezelést, segítségével minden egészségre vágyó megtalálhatja a számára megfelelő megoldást. Hozzájárul a test öngyógyító képességének helyreállításához, és a tünetekhez, betegséghez kapcsolódó testi és lelki stressz feldolgozásához, így a konvencionális módszerek és az orvosi kezelés sikeréhez is.

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük