A térdfájdalom

A térdízületet alkotó részeket különféle szalagok, valamint az ízületi tok köti össze. Sérülési gyakoriság alapján négy szalag a legfontosabb: a két oldalszalag (belső és külső) és a két keresztszalag (elülső és hátulsó). A szalagok, inak, ízületi tok, meniscusok feladata, hogy megakadályozzák a mozgás során az ízületet alkotó csontok kóros mértékű elmozdulását. A legtöbb sérülés hobbisportolás közben alakul ki, és leggyakrabban a szalagok és a meniscusok érintettek.

A térdkalácsot erős ín köti a lábszárcsonthoz. Ez teszi lehetővé, hogy a felette található négyfejű combizom segítségével kinyújthassuk, vagy megfeszítve tarthassuk a térdet. A belső és a külső rögzítő szalagok segítenek abban, hogy a térd mozgásai közben a térdkalács ne mozduljon ki a helyéről. Az ízfelszíneket tükörsima felületű, úgynevezett üvegporc borítja. Az üvegporcot mintegy kiegészítve a sípcsont lapos ízületi felszínén két félhold alakú rostos – rugalmas porc, a külső és belső meniscusok helyezkednek el.

A térdfájdalom

A térdfájdalom gyakran jelentkező ízületi panasz, mely bármely életkorban előfordulhat. Fiatalok esetében legtöbbször túlerőltetés, sportolás következtében kialakuló nyáktömlőgyulladás, illetve sérülés, idősebb életkorban pedig porckopás következményeként jelentkezhet a térdízület fájdalma. A térdfájdalom leggyakoribb okai a porckopás (ostheoarthritis): ami főként középkorúaknál (40 év felett) jelentkezik, mivel a porckopás rendszerint hosszabb távon, lassan alakul ki.

Akik fiatalkorban versenyszerűen sportoltak, illetve térdsérülést szenvedtek el, akik túlsúlyosak vagy térdük alaki eltérést mutat („O-láb”, „X-láb), különösen hajlamosak osteoarthritis kialakulására. A porckopást előidézheti a huzamos ideig fennálló túlsúly is. Az elváltozás lényege, hogy az ízfelszíneket borító porcok erőteljes kopása, elvékonyodása következtében, az ízület mozgatásakor az ízületi felszínek egymással dörzsölődnek. A sérült, éles felszínű ízvégek károsítják az ízületi tokot, mindez a „térdropogás” mellett, igen erőteljes fájdalommal is jár.

A térdfájdalom mellett jelentkezhet még reggel, illetve fizikai terhelést követően fellépő ízületi merevség, duzzanat. A folyamat lassítható túlsúly esetén a testsúly csökkentésével, valamint az Aranymetszés Gerinc – Lélek Terápiás Módszer továbbiakban ATM igénybevételével. A térdízületben lévő nyáktömlő a csontokat fedi, az ízületet párnázza ki. A nyáktömlő (bursa) felelős azért, hogy az inak, izmok könnyen és fájdalommentesen tudjanak elmozdulni a csontokon. A bursitis ennek a tömlőnek a gyulladását jelenti.

A térdfájdalom lehetséges okai

A hátterében több ok is állhat, a nagyobb sérülés és a fertőző megbetegedés mellett mikrosérülések, és lelki okok is, amelyek minden tünet, fájdalom mögött jelen vannak. Mikrosérülést okozhat a hosszan tartó terhelés, vagy a térdelés.

A térdízületen tapadó izmok inainak gyulladása miatt is jelentkezhet térdfájdalom. Kerékpározás, futás vagy síelés következtében, az intenzív terhelés hatására kialakuló íngyulladás esetén beszélünk ún. „futótérdről”. Ez az elváltozás igen kifejezett fájdalommal, esetenként ízületi duzzanattal jár. Fontos a fizikai kímélet, gyulladáscsökkentő kezelés.

Az arthritis (ízületi gyulladások) egy speciális formája, az úgynevezett autoimmun betegség. Lényege, hogy az immunrendszer túlműködése következtében sok-ízületi károsodás alakul ki, azaz a térd mellett a szervezet más szervei is érintettek lehetnek. Főként fiatal felnőtt korú nők érintettek. A folyamat során mind az ízfelszínek, mind az ízületi tok károsodik, az ízületek mozgása beszűkül, fájdalmassá válik, előrehaladott esetben deformitás és teljes ízületi merevség alakul ki. Kezelésének bázisát, az alapbetegség gyógyszeres terápiája képezi, ún. immunszuppresszív (az immunrendszer működését csökkentő) szerekkel.

A teljes körű tájékoztatáshoz, és az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az autoimmun betegségek, amelyek döntő többségben a pajzsmirigyhez köthetők, ill. a belső elválasztású mirigyeink működéséhez, ezen belül is reakcióihoz, válaszul a szervezetünkben végbemenő eseményekre.

Az orvostudomány ezeket a válaszokat nagyon tévesen úgy értékeli, hogy a szervezet önmaga ellen fordul, de ez a legkevésbé sincs így, sőt, a szervezet egy olyan mechanizmus, amelynek öngyógyító képessége, illetve ennek hatékonysága bőven felülmúlja a legmerészebb elképzeléseinket is. Ennek megismerésére, és gyakorlati alkalmazására jött létre az Aranymetszés Módszer.

Elsősorban a térd hirtelen megcsavarodása okozhat térdfájást, amit egy sportbaleset vagy akár egy-egy rossz mozdulat illetve kisebb behatás is előidézhet.

Térdszalag sérülés

A csavaró mozdulat, rándulás vagy ficam hatására sérülhetnek, megnyúlhatnak a térdízületet alkotó szalagok. A szalagok szerepe, hogy az ízületek stabilitását fokozzák, az izmokat az ízületekhez rögzítsék. Ezek megnyúlásakor vagy súlyosabb esetben szakadásakor térdfájdalom jelentkezik, emellett a térdízület stabilitása megszűnik, a beteg járása bizonytalanná válik. Az ínszalagok lassan regenerálódnak, megnyúlásukkor is több hetes gyógyulási idővel kell számolni, ínszalagszakadás esetén a gyógyulási folyamat akár egy évet is igénybe vehet.

A porcsérülések

A térdízületben lévő porcok (meniscusok) is sérülhetnek a térd hirtelen megcsavarodása miatt, a meggyengült porcokból leválhat egy kisebb darab. Ez gyakori síelés, teniszezés, futballozás kapcsán, de okozhatja a hétköznapok során az egyenetlen terepen történő járás, vagy a közlekedési eszközről történő leszállás is, sőt akár a kisebb, de huzamos ideig tartó terhelés is (pl. térdelés).

Jellemző az igen erőteljes fájdalom, a térd kattogni kezd, egyes esetekben nem is mozgatható. A térd kinyújtása okoz nehézséget, a behajlítása könnyebb. A sérülés mértékétől függően enyhébb esetben terápiás lehet a térd kímélete, mozgáskor térdvédő használata, fájdalomcsillapító krémek használata. Súlyosabb sérülések esetén injekciós fájdalomcsillapításra, a folyadék leszívására, majd tartós megoldásként műtéti beavatkozásra is szükség lehet klinikai szempontból, de az itt említett legsúlyosabb esetek ritkák.

A sportsérülésekről, porcleválásról

A legtöbb térdsérülés hobbisportolás közben alakul ki. Leggyakrabban a szalagok és a meniscusok érintettek. A sérülések tartós elváltozásokat is előidézhetnek a térdben. A Baker-ciszta a térdhajlatban megjelenő, folyadékkal teli ciszta. Okozhatja ízületi gyulladás vagy porcleválás. Az ízületek sérülése vagy tartós irritációja során folyadékkal teli tömlők, ún. ganglionok is kialakulhatnak, amelyek bár jóindulatúak, irritálhatják mozgatás során az ízületet és térdfájást okozhatnak.

Hogyan kezelhető a térdfájdalom klinikai szempontból

Mind az elhúzódó, mind a hirtelen kialakuló térdfájdalom jelentkezésekor javasolt orvosi kivizsgálás. A megfelelő kezelés kiválasztása és a várható gyógyulási idő meghatározása ugyanis csak a térdfájdalom okának a pontos tisztázása után lehetséges. A kezelés része lehet:

  • a fájdalomcsillapító krém,
  • a fáslizás,
  • a jegelés,
  • a duzzanat leszívása
  • vagy pedig a probléma okának megfelelő műtét.

Fontos azonban, hogy minden esetben kímélni kell a térdet, csökkenteni a terhelését. A térdfájdalom kezelésében gyógyszeres és műtéti terápián kívül fizikoterápia és gyógytorna is hatékony. Forrás: Dr. Molnár Anna

Hogyan kezelhető a térdfájdalom alternatív szempontból

Az egyik leghatékonyabb módszer az AM (Aranymetszés Módszer), mert párhuzamosan kezeli a tartásproblémákat, teherviselési problémákat, és nemcsak a fizikai testet (mint statikailag is meghatározható műtárgyat nézve), hanem lelket is. A sérült területeket (izmokat, ízületeket, porcokat) sejtszinten belüli, úgynevezett DNS szuperkommunikáció alkalmazásával állítja vissza a „gyári beállításokra”, az aranymetszés alkalmazásával pedig az eltolódott arányokat (aránytalanságokat) találja meg, és teszi helyre a gondolkodásmódban, és a lélekben is.

Mit üzen a térd a lélek szintjén

Térdproblémák esetén érdemes megvizsgálnod, nem vagy-e túlságosan csökönyös, merev, gőgös. Ha a térdeid nem működnek megfelelően, akkor talán konfliktusos viszonyban vagy a tekintéllyel (főnököd, szüleid). Az is lehet, hogy egy olyan lépéstől, cselekedettől félsz, amely az előrehaladásodat szolgálná. Lehetséges, hogy úgy érzed, egy bizonyos helyzetben meg kellene hajolnod, be kellene hódolnod.

Ha a térdeidben folyadék van, akkor lehetséges, hogy az események természetes lefolyásával szemben elfojtod az érzelmeidet. Ha a térdeid megsérültek, akkor arroganciáról, csökönyösségről vagy ellenállásról lehet szó, amely minden fejlődést vagy előrejutást merevvé és fájdalmassá tesz.

Az is lehet, hogy alul értékeled magad a fizikumoddal vagy a sportteljesítményeiddel kapcsolatosan, és ilyenkor megnő az esély arra, hogy térdsérülést szerezz.

Gyakran érezheted úgy, hogy engedelmeskedned kell (szülőnek, tanárnak, főnöknek, vagy akár a társadnak), és ez egyáltalán nem lelkesít, sőt! Mentális konfliktust élsz meg, amely makacssággal is párosulhat, nem hagyod, nem adod oda magad, – ami mindaddig rendben van, amíg ez nem fordul át kóros – káros folyamattá.

Ha meg akarsz szabadulni a térdproblémáidtól, szükséges megnyílnod a körülötted lévő világ felé, és érdemes, szükséges is megváltoztatnod a léted bizonyos aspektusait. Higróma (tokkal rendelkező folyadékgyülem) esetén fel kell tenned magadnak a kérdést, milyen konfliktust élsz meg a saját spiritualitásoddal kapcsolatban.

A fájdalom, amit minden egyes térdre ereszkedésnél (pl. az imádságnál) érzel, tartós belső konfliktusodra emlékeztet, és arra figyelmeztet, szükséges lenne végre elhatároznod, hogy mit akarsz kezdeni az életeddel, és ennek érdekében meg is kell tenned a szükséges lépéseket.

Gondolkodásmódi, lelki megoldás

Fogadd el, hogy térdet, fejet hajtasz egy ember vagy egy bizonyos helyzet előtt, vagy egészen egyszerűen az élet előtt általában, hogy segítséget kaphass, és egy olyan új valóság felé válj nyitottá, amelyet eddig nem is vettél észre. Ez természetesen semmilyen körülmények között nem jelenthet lélek szempontú önfeladást, valamibe való belekényszerülést.

Ezek az érzések – amikor felszínre jönnek – a „hamis éned” játéka, incselkedése, önpozícionálása benned. Most annak jött el az ideje, hogy az egód akaratának állj ellen, és a lelked kérésének hajts térdet, így egyrészt feloldódnak az ott lévő feszültségek, rendellenességek, másrészt, és ezzel együtt, megoldódnak a problémáid, fájdalmaid is.

Aranymetszés Módszer (AM)

Teljes körű, átfogó, és rendszerbe foglalt módszer az AM, és bár nem helyettesíti az orvosi kezelést, segítségével minden egészségre vágyó megtalálhatja a számára megfelelő megoldást. Hozzájárul a test öngyógyító képességének helyreállításához, és a tünetekhez, betegséghez kapcsolódó testi és lelki stressz feldolgozásához, így a konvencionális módszerek és az orvosi kezelés sikeréhez is.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük