Az ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás leggyakrabban a kezekben, lábakban, térdekben, csípőkben, esetleg a deréknál vagy a nyaknál jelentkezik. Az ízületi gyulladás számos szerteágazó tünetet okozhat, a reggeli ízületi merevségtől a duzzanatig. Most azokra a lehetséges problémákra hívjuk fel a figyelmet, melyekkel mindenképpen ajánlatos szakértőhöz fordulni.

Az ízületi gyulladás – osteoarthritis – során saját immunrendszerünk támadja meg az ízületet borító porcot, állítja ezt a klinikai orvoslás, az Aranymetszés Módszer  – Egészséges Gerinc Módszertan viszont sok-sok ezer gyógyuláson keresztül bizonyítja, hogy a szervezet nem támad önmaga ellen, ennek éppen az ellenkezője az igaz, vagyis a szervezet
öngyógyító képessége 0 – 24-ben rendelkezésünkre áll, és aktívan értünk dolgozik

Az ízületi gyulladás jellegzetes tünetei a klinikai orvoslás szemszögéből

A betegség legjellegzetesebb tünete az érintett ízület fájdalma, mozgásának nehézsége és duzzanata. Az is tipikusnak mondható, ha a páciens felkelés után közvetlenül merevnek érzi az ízületet, és ez az érzés minimum egy óráig fennáll. További általános tünet lehet még:

 • kemény tapintatú kinövés jelentkezik az ízületen,
 • a porcok fokozatos károsodása miatt egyre nehézkesebbé válik az ízület mozgatása,
 • gyulladás jelentkezik az ízület körüli szövetben,
 • az ízület megduzzadhat, melegebbé, érzékenyebbé válhat.

Ugyanakkor tudjuk, néhány embernél nem jelentkeznek ennyire jellegzetes tünetek, esetleg csak olyan, enyhe jelek utalhatnak a problémára, mint az ízület által kiadott, pattogásszerű hang vagy egy óránál rövidebb ideig tartó, reggeli ízületi merevség. Az ízületi gyulladás bármely ízületet érintheti, leggyakrabban azonban a kezekben, lábakban, térdekben, csípőkben, esetleg a deréknál vagy a nyaknál jelentkezik. Nézzük a testrészeket egyenként.

Térd ízületi gyulladás

Jellemzően mindkét térdet érinti a probléma, hacsak nem sérülés vagy más speciális kondíció alakult ki az ízületben. A fájdalom mozgáskor, különösen lépcsőzéskor jelentkezik, de nyugalomban is fokozódhat például autoimmun eredet esetében. Gyakran nehezen vagy egyáltalán nem képes a páciens kinyújtani a lábát.

Csípő ízületi gyulladás

Minden olyan mozdulatnál jelentkezik a fájdalom, amikor a csípőnek is mozdulnia kell, például a kocsiba való be- és kiszálláskor vagy cipőkötéskor, de gyakran pihenés során sem múlik el. A csípőízületi gyulladás érdekes módon kisugárzó fájdalmat okozhat a térdben, és ritkábban a combban, a fenékben és a bokában.

Kéz ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás leginkább a hüvelykujj tenyérhez közel eső részénél, illetve az ujjak középső vagy a körömhöz legközelebb lévő ízületénél jelentkezik. Az ujjízületek merevsége, fájdalma, megduzzadása mellett a fogási képesség romlása is felhívhatja a betegségre a figyelmet, a páciensnek nehezére eshet megfogni például a papírlapot. Ha a gyulladás a csukló környékét is érinti, nehéz lehet többek közt az írás, a kulcs elforgatása.

Fontos az időben elkezdett kezelés

Ha valóban az ízületi egyértelműen az ízületi gyulladás a probléma, tájékoztatni kell a pácienst, hogy ez egy progresszív betegség, ami azt jelenti, hogy az állapot idővel romolhat. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a tüneteket időben kezeljük, a fájdalmat csökkentsük, a mozgástartományt a lehetőségek szintjéig visszaállítsuk.

A végső soron szóba jöhető műtéten kívül kezelési lehetőségként felmerül az immunrendszer téves túlműködésének rendezése, a gyulladáscsökkentő injekciók vagy gyógyszerek alkalmazása, a fizikoterápiás eljárások, az orvosi lézerkezelés és az orvosi kollagéninjekció. Mivel pedig osteoarthritis esetén nagy hangsúlyt kap a szövődmények megelőzése is, erre ugyanúgy külön figyelmet kell szentelni, mint a mozgás szabadságának fenntartására, mozgással, ízületvédelemmel.

Ízületi gyulladás lelki üzenetei általánosságban

Ez a betegség mint ahogy látod érintheti az egész tested mozgatórendszerét: a csontokat, ínszalagokat, inakat, izmokat. Jellemzői: gyulladás, feszes izomzat és fájdalom, amelyek lelki szinten zárkózottságot, kritikát, bosszúságot, szomorúságot vagy dühöt szimbolizálnak, vagyis a könnyedség, báj és a mozgásszabadság hiányát jelképezik.

Amikor ízületi gyulladásban szenvedsz, az ízületed megkeményednek, megmerevednek, és nem tudod őket behajlítani. Ez a betegség berögzött gondolatokat, és viselkedést takar, olyannyira, hogy minden mély érzelem, amelyet ki kellene fejezned, ebben az esetben ennek a betegségnek a megjelenésével kerül a felszínre, és jut kifejezésre.

Akkor lép fel ízületi gyulladás, ha túl merev, vagy túl nagy elvárásokkal rendelkező, makacs, intoleráns, túlontúl erkölcsösködő, kritikus, beszűkült, és túl gőgös vagy magaddal, és más emberekkel,  bizonyos élethelyzetekkel szemben.  Ilyenkor úgy érzed, hogy rosszul, vagy egyáltalán nem szeretnek, nem értékelnek egyéniségednek megfelelően, ami miatt sokszor csalódást érzel, sok keserűségben van részed, és gyakran van rossz hangulatod.

Ilyenkor túlzottan is racionálisan állsz a dolgokhoz, és itt jön a visszavágó, a kompenzálás. Gyakran semmiségekért is kritizálsz mindent és mindenkit, mert félsz az élettől, és ez gyakran azzal jár, hogy szinte beteges bizonytalanságban érzed magad, amitől feszült vagy, és igyekszel mindezt rendszerint agyból – erőből leplezni. Mivel úgy érzed hogy kizsákmányolnak, és amit teszel, inkább másoknak, a külvilágnak szólnak, másoknak akarsz, megfelelni, és/vagy örömet szerezni. Nem saját akaratodból, vagy érdekemből teszed a dolgaid, olyannyira, hogy kötelességből igent mondasz valamire, de valójában épp az ellenkezőjét gondolod.

Gyakran gyermekkorban átélt valamiféle trauma, vagy még előbb, a nagyszülők által átélt fájdalmak jelennek meg, kerülnek felszínre ebben az életemben. Most mélyen elfojtod az érzéseidet anélkül, hogy felkutatnád – megértenéd – elfogadnád – feloldanád mindazt ami, és ahogy volt.

Amikor az ízületed begyullad, a lelked azt üzeni NEKED: „sokat szenvedtem ettől a történettől – ezektől a történetektől”, és tudat alatt is, és tudatosan is, megengeded magadnak, hogy panaszkodj azért, hogy a külvilág megértse, az ami BENNED VAN mekkora fájdalmat okozott, és okoz még most is. Az ízületi gyulladás az önfeláldozás komplexusához köthető, de eredhet abból is, ahogyan önmagadat, vagy, ahogy a többieket kritizálod.

Az ízületi gyulladás arra is utal, hogy rosszul érzed magad a bőrödben, mert úgy éled meg, hogy azt várják el tőled, hogy valami más legyél, és más irányba haladj, és ne arra, ami Neked az előre, a JÓ út, JÓ irány. A félelmem, az önbecsülésed hiánya, és merevséged miatt nagyon mély érzések kavarodnak fel benned, ezért feszélyezettnek, korlátozottnak, zárkózottnak érezheted magad, vagy az lehet az érzésed, hogy a mozgásodban – haladásodban – rugalmasságodban korlátoznak, vagy akadályoznak. Ilyenkor képtelenné válsz arra, hogy behajlítsd az ízületeidet, arra, hogy minden szinten rugalmas tudj lenni, és arra is, hogy feladd a merevségedet. A gyulladás által érintett ízületed azt mutatja – jelzi feléd, hogy mi az, amit a fájdalom – betegség időszakában megélsz.

Amikor: a kezed – ujjaidat „támadja” meg a „betegség”, a következő kérdéseket  tedd fel magadnak:

 • Valójában azt teszem amire vágyom, és amit tenni szeretnék?
 • Képes vagyok megfelelően kézben tartani a saját ügyeimet?
 • Vannak olyan emberek, akiknek nem szívesen nyújtok kezet?
 • A kis világomban jelenlévő dolgok irányításának szabadsága, és a spontaneitásom, korlátozottá váltak a merevségem és a keménységem miatt?

Amikor: a könyöködet érinti:

 • Hajlíthatatlan vagyok az életemben szükséges irányváltoztatásokkal kapcsolatosan?
 • Nekem tényleg folyton könyökölnöm kell, helyet keresve, utat törve önmagam számára?
 • Lehetővé teszem másoknak, hogy szabadok legyenek, és hogy teljes egészében kifejezhessék önmagukat?

Amikor a térdek érintettek:

 • Ki, vagy mi, előtt érzed úgy, hogy térdre kell ereszkednem?
 • Kinek vagy minek nem akarok térdet – fejet hajtani?
 • Milyen teher alatt rogyadozik a térdem?

Lelki, gondolkozásmódi MEGOLDÁS

Mostantól vizsgáld meg a szeretettel kapcsolatos valódi érzéseidet. Változtass a gondolkozásmódodon, és új szemlélettel, magatartással kezeld élethelyzeteidet is. Maradj nyitott a mindenütt jelen levő szeretetre és próbáld azt szabadabban, spontánabban, őszintébben kifejezni. Figyeld meg, hogy szíved ragyogni fog, és másokat ugyanúgy fogsz tisztelni, mint saját magad. Barátság, megértés, megbocsátás egy karnyújtásnyira vannak tőled.

Aranymetszés Módszer – EGM

Olyan a világon egyedülálló módszert dolgoztunk ki, és alkalmazunk, ami sejtszinten tud kapcsolatba lépni az ízületi gyulladás területével, és a legtöbb esetben képes enyhíteni a fájdalmat. Az EGM-nek az is feladata, hogy az itt felsorolt háttérproblémák, háttérprogramok feloldásában is segítséget adjon úgy, hogy végigkíséri, és megtanítja, hogyan lehet a problémát megoldani, újra egészségesnek lenni, és a megszerzett – megtapasztalt egészséget hosszútávon megtartani.

Teljes körű, átfogó, és rendszerbe foglalt módszer az EGM, és bár nem helyettesíti az orvosi kezelést, segítségével minden egészségre vágyó megtalálhatja a számára megfelelő megoldást. Hozzájárul a test öngyógyító képességének helyreállításához, és a tünetekhez, betegséghez kapcsolódó testi és lelki stressz feldolgozásához, így a konvencionális módszerek és az orvosi kezelés sikeréhez is.

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük