A Poszttraumás Stressz Szindróma kialakulására azokban az esetekben lehet számítani, amikor az ember valamilyen komoly megrázkódtatáson, stressz hatáson esik át. Nincs olyan ember ma a világon, és ez közel 8 milliárd ember, aki ne hallott volna a COVID 19-ről, és ne élt, vagy élne át jelenleg is valamilyen általa okozott stresszt.

A PTSD-t korábban elsősorban a háborúkat megjárt katonáknál diagnosztizálták, és mára oda jutottunk, hogy a „fejlett” világ minden országa, és lakossága kiveszi a részét, és egyben elszenvedője ennek a világméretű háborúnak, aminek korántsincs még vége, és jön a harmadik hullám, mint mondják. Mára nem nagyon van olyan család, aki ne tudná mit jelent ez egy jó ismerős, munkatárs, közeli barát, vagy családtag halála vagy súlyos betegsége miatt. Megmaradt, illetve felerősödött az eddigi „általános” problémacsomag, a válás, szexuális zaklatás vagy erőszak, a  terrorcselekmények, és a természeti katasztrófák, amelyek szintén a poszttraumás stressz tüneteit idézik elő.

Jelenlegi világunkban egyre többen vannak azok az emberek, akik hajlamosabbak a poszttraumás stresszre a gyengébb pszichés védekezőképességük miatt, mert ők általában is nehezebben kezelik a lelki nehézségeiket. A PTSD kialakulásának kockázatát növeli a korábban átélt, pl. gyermekkori trauma megléte is. Tovább növeli a betegség kialakulásának kockázatát, ha valaki a trauma elszenvedésekor eleve egy nehezebb életszakaszban van, gondok gyötrik, hosszantartó tehetetlenséget él át, és nincs mögötte támogató baráti, családi, munkatársi háttér, vagy ha van is, ezt az egyén nem érzékeli.

Ha az adott eseményeket követő egy hónapon belül jelentkeznek az érintettnél pszichés tünetek, akkor akut stresszhatásról beszélünk, ha azonban ennél később jelentkezik, vagy tovább tart, akkor már az úgynevezett poszttraumás stressz szindrómával állunk szemben.

 

A poszttraumás stressz tünetei

A fenti eseményeket átélt embereknél klasszikus esetben 3 nagy tünetcsoport kialakulása jellemző.

·        Az állandósult szorongás és félelemérzés, ami akár a napi tevékenységet is akadályozhatja.

·        Az érintett újra meg újra akaratlanul is végigéli a történteket, mintegy filmszerűen leperegnek előtte az átélt események.            Ezek a szakirodalomban flashbacknek vagy emlékbetörésnek hívott epizódok váratlanul jelentkeznek.

·        A  történtek gyakran álmaikban is visszatérnek, alvászavarok is kialakulhatnak.

Most, napjainkra viszont egy új csoport alakult ki, a COVID 19 PTSD, ami azt jelenti, hogy nem kell, hogy a harctéren legyél, vagy szemtanúja, átélője legyél szörnyűbbnél szörnyűbb eseményeknek, mert minden médiumon ömlik a félelemkeltés, és a félelem, amit nem tudsz kikerülni.

·        Nem tudod, hogy ez meddig tart.

·        Nem tudod, hogy elkapod, vagy megúszod?

·        Nem tudod, hogy ha megbetegszel, milyen szövődmény marad utána, mint testi lenyomat?

·        Akár túl vagy rajta, akár nem, beoltasd – e magad?

·        Ha igen, nyíltan kísérleteznek rajtad, ha nem, lehet, hogy folyamatosan veszélyeztetett maradsz?

·        ?????

A sok lehetséges megoldás közül van egy, ami 1000%-osan a segítségedre tud lenni, és nemcsak a betegségtől, a belehalástól véd meg, hanem feloldja a stressz okozta tüneteidet, segít önmagadra találni, gyógyít, motivál, erőt ad. Ez a megoldás pedig TE magad vagy!!!!

Az Aranymetszés Mentorprogramban abban tudunk Neked segíteni, abban tudunk támogatni, hogy önmagadra találj. Ha segítségre van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük