Náray Tamás hátborzongatóan őszinte bejegyzést írt
Hosszú Katinkáról

“Sok-sok évvel ezelőtt egy akkor még ismeretlen fiatalember felhívta a szalonunkat. Azt kérdezte, segítenénk-e ruháinkkal egy sportolónő nyilvános megjelenéseit. E sportolónő akkor még közelében sem járt jelenlegi ismertségének és diadalának. De nem ezért mondtunk nemet. Elfoglaltságaink sokasága és kapacitásunk végessége miatt nem tudtuk vállalni a felkérést – amit a mai napig bánok” – írta a WMN.hu magazinban megjelent cikkében Náray Tamás.

“Nem elsősorban azért, mert most – ugyan csak milliméterekben – osztályrésze lehetnék egy világsikernek (bár nem tagadom, ez a szempont sem közömbös), hanem azért, mert akkor személyesen is megismerkedhettünk volna. Shane Tusup merész volt és határozott, már akkor szinte mindent egy lapra feltett a célja érdekében. Az ország legismertebb ruhatervezőjéhez fordult új felfogással és új megközelítéssel; ugyanis ki hallott abban az időben arról, hogy egy sportolónőnek – azon túl, hogy világcsúcsokat kell úsznia – ki is kellene néznie valahogyan? Szerintem ez az a minden egyes mostani cselekedetében is megnyilvánuló szemlélet, amit nem elítélni kellene, hanem inspirálódni belőle.

Mert mi is a baj?

Nem ismerem az úszósportban áramló belső erőtereket, és nem is vagyok a sportág szakértője. Továbbá nem tisztem, hogy követendő vagy előíró jellegű véleményt formáljak. Mindössze híve és csodálója vagyok ennek a két embernek, akik önként vállalt vesszőfutásuk dacára még mindig jobbítani, változtatni és javítani szeretnének nemcsak a maguk, hanem a csapattársaik sorsán is, miközben lassan platós teherautókra lesz szükség, hogy az érmeiket egyik országból a másikba szállíthassák.

És ezek olyan érmek, amelyek megszerzésénél nincsenek szubjektív szempontok. Nincsenek üzleti érdekek és háttéralkuk, kicsinyes számítgatások… meg régi haverok. Hanem tized-, század- és ezredmásodpercek vannak.

Amelyekkel nehéz vitába szállni. Csakúgy, mint velük kettejükkel, akik jelenleg a világ egyik legeredményesebb sportoló- és edzőpárosa.

Szóval akkor mégis mi lehet velük a baj?

Bevallom, nem olvastam részletesen utána, mi volt hosszú-hosszú évekkel ezelőtt. Annyit tudok, hogy Katinkának nem úgy sikerültek a versenyei, ahogy szerette volna, és a londoni olimpia után már fontolgatta: felhagy álmai megvalósításával. Aztán találkozott egy férfival, akivel egymásba szerettek, és ez a férfi azt mondta: dolgozzunk együtt, én felviszlek a csúcsra. Sikerrel jártak.

Most azt kérik számon Katinkán, hogy miért hallgat erre a férfira? Nos, először is a férje. Másodszor: az edzője. Harmadszor: lelki duálja, megmentője és a legjobb barátja. Mégis… kire kellene hallgatnia? Azokra, akik miatt sikertelenséget sikertelenségre halmozva inkább felhagyott volna élete addigi céljával? Ne legyünk nevetségesek, mert ezt ép ésszel tényleg senki nem gondolhatja komolyan. Mint ahogy azt sem, hogy Shane Tusup egy másik nőt vett a kezébe.

Ő ugyanaz a Katinka, aki korábban is volt. Csak most van mellette valaki, aki segített neki kihozni magából a mindvégig benne lévő képességet, tehetséget, határozottságot. Aki önbizalmat adott neki, és megtanította a világon leggyorsabban suhanni a vízben.

Katinkára nem lehet rosszat mondani

Még az ellenségei és ellenfelei is belátják, hogy ilyen hatalmas és hűséges rajongótábor mellett nem is lenne érdemes ezt megkockáztatni. Bár tudjuk jól, hogy aki félti a hatalmát, az minden eszközt megragad, hogy megtarthassa. És a despotákat sem a tények, sem pedig a valóság nem szokta túlságosan zavarni.

Azon túl, hogy Hosszú Katinka sportolói teljesítménye előtt meghajol az egész világ, ez a lány örökké mosolyog. Kivéve persze, ha szerződéseket tép szét. Különben mosolyog. Csillog a szeme, borzas fürtjei rakoncátlanul tekeregnek az arca körül, olyan, mint a szomszédunk huncut, eleven kislánya. Miközben – nem véletlenül – Iron Ladynek hívják a róla elnevezett márkát. Róla nem lehet azt mondani, hogy tiszteletlen. Ő határozott. Őt nem lehet azzal vádolni, hogy nagyképű, mert nem az, hanem ismeri a saját értékét a sorban. A magánélete is nyitott, egyértelmű, botránymentes, nem lehet ráugrasztani a fizetett sajtót, hogy megszellőztesse a szaftos részleteket. Szóval vele kapcsolatban a kör bezárult.

Ki maradt tehát, akin el lehet verni a port?

Ki az, akit – mintegy össznemzeti sportként – hibáztatni lehet? A férje. Az amerikai. Igaz, (egykori úszóként) jó széles háta van, biztos kibírja. És bírja is. Mert hite és célja van.

Katinka bármelyik pillanatban lehetne amerikai úszó. Magyar származású sportoló amerikai színekben. És akkor nem Magyarországé lenne a világ legeredményesebb versenyzője, hanem az Egyesült Államoké. De nem, Katinka magyar mezben akar úszni. A magyar himnuszt akarja hallgatni a dobogón. Az amerikai férj pedig Hungary feliratú pólóban tapsol neki.

Miközben itthon elfelejtették nemhogy megünnepelni, de egyes sajtóorgánumok mégcsak hírül sem adták, hogy a világ legeredményesebb edzőjének választották. Mit mondjak, nagyvonalú férfi ez a Shane. Nem érdekelte, egyszerűen továbblépett rajta.

Persze nem is kevés van hibája van ennek a Tusupnak… Például magán kívül izgul, ordít, hajt a medence szélén, miközben a felesége úszik, és hát azért ez meg már milyen dolog? Aztán pedig nem enged a világbajnok felesége közelébe senkit a levezető medencénél, és ha nem reagálnak az intésére, akkor szól, végül pedig kiabál. Hát mit képzel magáról a világ legeredményesebb edzője? És felbujtogatja a feleségét, hogy kérjen kamerát, masszőrt meg egy külön szekrényt az öltözőjébe. Nahát! Micsoda igények a világ legeredményesebb sportolójától. Hihetetlen ez a nagyravágyás, nem?

Sokan azt mondják, viselkedhetne szerényebben. De az a meglátásom, hogy a szerénység, mint követendő magatartás (és szimpatikus tulajdonság) jócskán túl van itthon értékelve.

Miért ne engedhetné meg magának valaki, hogy tisztában legyen a saját tudásával, a saját kivívott helyével és annak az értékével? Miért kellene álságos módon kielégíteni a középszert azzal, hogy magát meghúzva pislog a sötét sarokban?

Miért ne állhatna ki büszkén saját magáért, ráadásul – jelen esetben – még a többiekért is?

Közben megy a lufifújás. Pillanatnyilag már ott tartunk a kikerekítésben, hogy az egész ügy a két nemzetről szól.

A szegény, szerény magyarok… és az ádáz, nagypofájú amerikaiak, akik a kapitalista világ borzalmait kívánják betuszkolni még a tiszta versenysportba is. Akik elrontják a mi édes, kicsi Katinkánkat.

Legjobbnak lenni

Engem csak az az egy kérdés foglalkoztat, kedves acsarkodók, hogy megpróbált-e már önök közül valaki is – na, nem a világon, hanem – az iskolájukban, a kerületükben vagy a városukban a legjobbnak lenni valamiben? És sikerült? Ha igen, akkor azért. Ha meg nem, akkor meg azért szeretném megkérdezni: mindaz, amit ez a páros az életben felmutatott, ébreszt valakiben tiszteletet és elismerést? És hálát? Hogy Magyarországot képviselik? Mert ha igen, akkor kérem szépen, nincsen „de”. És pláne nincsen „igen, de”.

Az időnk véges, ez örök igazság. Bármilyen jók is vagyunk abban, amit csinálunk, egyszer a stafétabotot át kell adnunk. Majd Katinkáéknak is.

Egyszer majd nekem is, pedig én igazán jól bírom a terhelést. Sokáig nem is sejtettem, milyen felemelő és felejthetetlen érzés, amikor a tanítványom először csinál valamit jobban, mint én, noha azt én tanítottam meg neki. Milyen boldogság látni, ahogy kibontakoznak előttem a fiatalok, és a kis kezdőkből egyre magabiztosabb, egyre nagyobb tudású szakemberek lesznek. Önmagukból építkeznek persze, de mellettük álltam, tehát valamelyest miattam, belőlem is.

Önállósodni kezdenek, és végül el is hagynak. Ez a világ rendje. Mert a fiatalok módszere már más. Nekünk is szükségünk volt rá, így nekik is szükségük van arra, hogy a saját tapasztalataikból is épülhessenek. Nekünk, régieknek, igenis támogatni kell, hogy kialakulhasson és fejlődhessen az új. Amikor pedig elérkezik az idő, akkor összecsomagolunk, és átadjuk az iroda kulcsait. Nincs mese. Bármi is, és bármilyen üzlet is kössön oda. Festés, nagytakarítás és modernizálás. Így van ez jól. Aki ennek ellenáll, azt elsöpri az idő.

Aki olvassa a cikkeimet, az már jól ismeri a nagypapa mondását: „Senkire nem lehet haragudni azért, mert a saját érdekei szerint cselekszik.”

Az újak követelik a trónt, a régiek pedig átadják nekik. Még akkor is, ha a régiek esetleg úgy ítélik meg, hogy az ő érdekeik mást diktálnának… Ugyanis a régi rend ezúttal téved. Az ő érdeke nem a mindenáron való ragaszkodás a régi rendszerhez. Hanem az, hogy méltóságát megőrizve, emelt fővel tudjon távozni.”

Forrás: ellenszel.hu

Rólunk mondták

"Egy bizonyos kor felett az embereknek van elképzelése arról, hogy egy csontkovács mit csinál. Ez legtöbbször sztereotípia, és nem tapasztalaton alapuló ismeret. Eszerint a csontkovács jó alaposan megropogtatja a páciens csontjait, helyére teszi a szét-, vagy összecsúszott ízületeket, majd jobb esetben tanácsot ad a további életvitelhez, bár ez nem jellemző. Mindezt teszi minimális idő alatt, „jó pénzért”.

De nem így János, mert ő időt nem sajnálva először beszélget a pácienssel. Akár életútelemzéssel, akár rajzelemzéssel, vagy mindkettővel, a páciens lelkében keresi azokat a bizonyos szét-, vagy összecsúszott ízületeket. Amikor ezek megvannak, akkor az ember lelkét „ropogtatja” helyére, majd megbeszéli a pácienssel, és nem csak elmondja a továbbiakra a javaslatait.

Ezek után, ha szükséges, természetesen a fizikai csontjait és ízületeit is a helyére teszi, de ellentétben a csontkovácsok többségével, az egész testre kiterjedő, inkább masszázst alkalmaz, mintsem vad rángatást, amitől a páciensben a vér is megfagy.

Végezetül arra is szentel időt, hogy a lélek és csont „ropogtatás” után átbeszélje a pácienssel a tapasztalatait, az érzéseit, és az azokban bekövetkezett esetleges változásokat. Amiket el is magyaráz, hogy most ebben a helyzetben, amiben a páciens hozzá fordult, a kapott kezelés miért azokat a folyamatokat indította el, amiket.

Mivel ez mind-mind egyén függő, János több évtizedes tapasztalattal profi módon tud az egyénnel azonosulni, és csak rá figyelve, az ő egészségéért, vagy gyógyulásáért teszi amit, és ahogyan teszi." 

Attila

53 éves, Budapest

"Személyes tapasztalataim alapján más hasonló módszer a panasz megismerése után a lábujjaktól a fejünk tetejéig „átropogtat”, a helyére illeszt mindent, ami elmozdult. A fájó területeket kezeli, megkeresi a fájdalom eredetét és onnan a fájdalom vonalán jól átmozgatva, megpróbálja drasztikusabban helyrerakni a problémát.

Az aranymetszés gerinc – lélek terápia a fentiekkel ellentétben gyengédebb, belülről kifelé haladó gyógyítás.

Természetesen van átmozgató, „ropogtató” része is, de a hangsúly először a lélek, a belső helyreállításán van. Hiszen minden fájdalomnak, bajnak valahol lelki eredetű oka van. A saját belsőnk megismerése után lépésről-lépésre elkezdődik annak gyógyítása. Ezáltal a testünk is javulni fog, gyógyulásnak indul. Sajnos a belső gyógyítása is lehet olyan fájdalmas, mint a testé. A belső harmónia megtalálása rengeteg idővel, energiával, sírással jár. A problémák feltárására segítségünkre vannak a számok, a szavak, a rajzok.

A lélek kiismerése után minden találkozó végén testi mozgás, nyújtás is következik. Alkalomról alkalomra észre vehető a fejlődés.

Janinál megismerhettem önmagam egy másik szemszögből. Megtanultam elengedni a rám ható negatív energiákat. Levett rólam olyan terheket, melyek már szó szerint a vállam nyomták és testi fájdalom, kellemetlen érzés volt hosszú idő óta. Egy kezelés ebből a gyógymódból sem elég, de 3-4 alkalom után mintha újjászületne az ember. Hetente egyszer mentem hozzá, de észrevehető volt a javulás, a testem egyre lazább lett.

Ha nem tudjuk megtenni, hogy folyamatosan látogatunk el hozzá, akkor a kúraszerű megoldás is jó lehet a jól lét szinten tartására." 

Lilla

27 éves

"Komoly csípőproblémákkal fordultam Jánoshoz, a mindennapokban erősen korlátoztak a fájdalmaim, nehezen tudtam járni, nem tudtam autót vezetni, bevásárolni, stb... A konzervatív kezelések (gyógytorna, masszázs, gyógyszeres kezelés) nem hozott eredményt, próbáltam jógázni, mozogni, azonban a fájdalmaim nem csökkentek.

A tapasztalataim János kezelései során:
1. kezelés : talàlkozás, újjászületésem! Kiszabadult a Lelkem!
2. kezelés : Életútelemzés, rajzelemzés - "Az életútelemzés jelentése számomra: A NŐIESSÉG TUDATOSÍTÁSA

Tapasztalataim otthon:

  • figyelek önmagamra, és: érzem a belső békét, kifejezem a hálát, szeretetet, a boldogságot, önálló szabad akaratot, a lelkem által irányítottan,
  • pozitív beállítottság, itt, és most, a pillanat megélése,
  • test – lélek – szellem egysége, és saját céljaim megfogalmazása,
  • gondolataim pozitív irányítása Nap, Hold, Vénusz bolygók figyelése,
  • tisztulási folyamatok átélése….

3. kezelés: Kezelés Testkód elemzés, gerinc – lélek terápia
Házi Feladat: az Avatar című film megtekintése
Tapasztalat: TEST – LÉLEK – SZELLEM – ÉRZÉSEK szintugrás
Testemben: a feszülés, és a fájdalom folyamatos elengedése, és ennek a gyakorlásának élvezete

Az életem minősége most:

  • egyedül vezettem autót, egyedül vásároltam be,
  • vásároltam egy kerékpárt, tekerek, és nagyon élvezem a szabadságot,
  • élvezem az életet: a virágok, a fák szépséget, pihenek, napozok, folyamatosan nő a rend a lelkemben.

VISSZAKAPTAM, ÉS ÉLEM A SAJÁT ÉLETEM: KÖSZÖNÖM!"

Klári

45 éves

"János olyan mint egy ezermester. Ha testi, ha lelki bajom van, bármikor és bármiben tudok hozzá fordulni. A gerincemet, a hátproblémáimat mindig orvosolta, hol manuálterápiával, hol az adott probléma lelki eredetének felkutatásával, és annak gyógyításával, de leginkább a kettőt ötvözve.

Jártam már másik csontkovácsnál/gerincspecialistánál korábban, aki ugyan helyre is tette a hátamat, de ami talán a leglényegesebb, hogy mitől is alakultak ki az adott problémák, az ott nem derült ki. Jànosnál egyszerre kezeljük a testet és a lelket...2 in 1.. Hát kell ennél több?! Szerintem nem.

Mindemellet egy nagyon kedves, humoros, szakmáját felső fokon űző ember.  Mindenkinek szívből tudom ajánlani!" 

Enikő

37 éves

"2 évig jártam az orvosokat: háziorvos, rheumatológus, neurológus, ultrahang, röntgen, MRI, végül egy idegsebész, és nem múltak el a fájdalmaim. Ezután elmentem egy masszőrhöz, aki rövid fájdalommentes időszakot ért el nálam. Elmentem Hozzád, már az első kezelés során sokat csökkent a fájdalom, a harmadik kezelés után pedig teljesen megszűnt.

Ma megyek táncolni, mert nekem ez jelenti az életet. Varga János ezt is lehetővé tette a számomra, pedig az idegsebész ettől is eltiltott…

Bicikli? 2 éve fel sem mertem ülni! Régen bicikliztem. 5 percre van a bolt, elfáradtam mire odaértem. Majd jön Varga János a videójával, s már reggelente 15 km-t kerékpározok. Bent van a boltban a sok áru, amit áraznom kellene, de ma is bicikliztem. Ez régen elképzelhetetlen volt. Csak dolgoztam, dolgoztam…"

Ilona

53 éves, Hódmezővásárhely

"Ugyan 1 kezelés után nem szűnt meg minden gerincgondom, de nagyon jó érzés, hogy a régóta rosszul berögzült csontjaim a helyükre kerültek, és bizonyos mozdulatok már nem fájnak. Éjjel és másnap azért rendesen éreztem a pontokat a hátamban, de ez inkább izomlázra emlékeztető érzésnek mondható, mintsem fájdalomnak (legalábbis így gondolok rá.). Illetve többször ropogtak is a csontok, amikor kihúztam, megigazgattam magam. Azért kell még a repeta! 😉

Azt már sokat hallottam, hogy minden betegség lelki eredetű, de ilyen gyors változásra ezzel a lélekgyógyítással kombinált módszerrel nem számítottam. Viszont az óriási energiatöltet, amit kezelés után éreztem legalább egy napig, arra aztán egyáltalán nem számítottam. Huhh és Wow!!! 🙂 

Nagyon köszönöm a közvetlen kedvességedet, odaadó figyelmedet és a teljes rám hangolódást, gyógyítást!!! Hogy mennyire volt fontos, azt talán az mutatja leginkább, hogy úgy várom a következő alkalmat, mint egy gyerek a Mikulást. 🙂

Általában kétszer végezted el ugyanazt a mozdulatsort. Az első mindig sokkal fájdalmasabb volt azokon a pontokon, ahol a probléma van. A kettő közt zajlott a pár perces "lelki munka" ami még most is hihetetlen, hogy ennyire látványosan működött. A legszembetűnőbb viszont az energiaszintem növekedése volt a kezelés után. Ez nekem teljesen hihetetlen."

Zsuzsi

43 éves

„A gerincsérvem kezelése közben teljesen felszabadult lettem, azóta szinte problémamentesen tudok vele élni. A következő találkozásunkkor amikor láttam a spirálok elindulását, semmihez nem hasonlítható érzés volt.”

Én magamról tudom, hogy elég zárkózott ember vagyok, aki nehezen nyílik meg. Nálad is voltak fenntartásaim, de ezt ügyesen lekezelted és úgy érzem lendületesen tudtunk együttműködni, tehát élvezetes volt a munka (nem a probléma miatt). Utána mindig egy kellemes érzés volt, egy lelki megnyugvás vagy letisztulás.

Gerincsérvvel jelentkeztem be hozzád, annak a masszírozására és a leletek kiértékelésére számítottam, még az MRI eredményt is vittem magammal. Ezzel együtt kaptam egy olyan emberi hozzáállást és lelki oldali megvilágítást, ami teljesen más irányból közelítette meg a dolgokat. Volt egy olyan átmozgató masszázs is, amit a mai napig nem felejtek el, és valahol a tudatalattimban vágyok is rá, de ez a fizikai része. A többi találkozásunk inkább egy lelki feltöltődést jelentett, a következő kezelés pedig egy utazás volt a csoda felé."

Józsi

50 éves, Budapest

"Már az első kezelés után megszűnt a hónapok óta tartó migrénes fejfájásom és a kétségbeesésem. Nyugodttá és kiegyensúlyozottá váltam. A következő kezelések után ez az eredmény tartóssá vált, életkedvem is egyre jobb lett.

A lélek gyógyítása után a csontkovácsolás igazi minőségi életet hozott a mindennapokban. Könnyedebbé vált a mozgásom (futás, kerékpározás, mindennapi teendők). Így volt jó ahogy a kezelések történtek.

Az első találkozás alkalmával kialakult egy terápiás bizalmi kapcsolat, ami engem jó érzéssel töltött el. A kimondott szavak megkönnyebbülést jelentettek számomra. János empatikus készsége erőt adott a további életemhez. Elismerem munkáját, szaktudását, hálás vagyok és köszönöm neki, hogy visszaadta az életkedvem.

Felszabadultságot, megkönnyebbülést éreztem, nyugodtabb, határozottabb és magabiztosabb lettem. Ebben segített a múlt elengedése, a jelen pozitív örömeinek megtapasztalása. János nyugodtsága jó hatással volt rám. "mert ott a nyugalom szigete"

Éva

55 éves, Budapest

Időpontkérés

1133 Budapest, Hegedűs Gyula utca 104.

GERINC MANUFAKTÚRA
BUDAPEST

VARGA JÁNOS
Gerinc-Lélek Specialista

Send this to a friend