A krízis külső és belső események hatására kialakult  kritikus állapot, amelyben a lelki egyensúly felborul. A krízisben lévő emberre a beszűkült világlátás, megváltozott időérzékelés, döntésképtelenség, érzelmi zaklatottság, állandó feszültségérzés, koncentráció hiánya, és a kilátástalanság, reménytelenség érzése jellemzi.

Ennek hátterében leggyakrabban válás, egy szeretett személy betegsége vagy elvesztése, váratlan munkanélküliség, súlyos betegség diagnózisa, bármely traumatizáló esemény, erőszakos cselekmények vagy kapcsolati konfliktus állhat.

Legfontosabb, hogy észrevedd magadon, és/vagy szeretteiden, hogy nagy a baj, és segítségre van szükség.

Tedd fel az alábbi kérdéseket, hogy bizonyosságot nyerhess a krízisről:

  • Érezted-e már úgy hogy egy váratlan esemény hatására kibillentél lelki egyensúlyodból?
  • Azt érezted, minta kihúzták volna a lábad alól a talajt?
  • Érezted már, hogy képtelen vagy másra koncentrálni, mint a rossz érzést, bizonytalanságot kiváltó eseményre, miközben képtelen vagy megoldást találni tehetetlenségérzésed enyhítésére?
  • Esetleg jelenleg vagy ilyen helyzetben?

A következőkben a krízisről, a krízis típusairól, a megoldási stratégiákról, és a segítség lehetőségeiről olvashatsz röviden.

A krízis fogalma

Krízisnek tekintjük az olyan érzelmileg kritikus, feszült, fájdalmas, túlterhelő állapotot, amelyben egy ember, a lelki egyensúlyát veszélyeztető helyzettel kénytelen szembenézni. Ekkor, ezek a „körülmények” mindennél fontosabbá válnak számára, figyelmét, gondolatait teljes egészében kitöltik.

Ennek ellenére az aktuális helyzetet a szokásos probléma megoldási stratégiákkal nem tudja sem elkerülni, sem megoldani. Olyan fenyegető állapotok ezek, amelyek általában külső események hatására jönnek létre (trauma, életciklus váltás). A krízisben lévő személy fenyegetettséget, kilátástalanságot, tehetetlenséget él meg.

Amikor az egyénre jellemző probléma megoldási módok kudarcot vallanak, és az aktuális kellemetlen helyzetből adódó feszültségi állapot krónikussá válik. Sok esetben ilyenkor még az is előfordul, hogy a személy önpusztító eszközökhöz nyúl, amellyel a tehetetlenség, kilátástalanság érzését igyekszik tompítani: drog, alkoholfogyasztás, vagy az öngyilkosság gondolata is megjelenhet a tartós krízisállapot következményeként. Látható tehát, hogy a krízis a pozitív és a negatív irányú változás lehetőségét is magában hordozza.

Ha eddig alkalmazott problémamegoldási mód is kudarcot vall, akkor a krízis állapot mélyülhet és ekkor teret kell engedni a korábban még nem használt megoldási módok alkalmazására – ilyen például az Aranymetszés Gerinc – Lélek Terápia – később: ATM.

Ha ezek az új lépések sikeresek, akkor a krízisállapot elmúlik, a problémamegoldó készség erősödik, és az egyén új tapasztalattal gazdagodva kerül ki a korábbi szorongatott helyzetből. 

 

Krízishelyzet kialakulása

A krízishelyzet akkor alakul ki, amikor egy megjelenő új élethelyzet (például felnőttkorba lépés, költözés) által okozott nehézségekkel, vagy hirtelen fellépő veszteségélménnyel, traumával (halál, erőszak) nem tudunk megküzdeni. Közben a mozgósított erőforrásaink kezdenek kiapadni, illetve a megfelelő megküzdési stratégiák sem elérhetőek számunkra, amelynek egyik fő oka, hogy nem vagyunk felkészülve azokra a nehézségekre, amelyek az új, kialakult körülményekből adódnak.

Tehát azt mondhatjuk, hogy a krízisállapot akkor alakul ki, amikor egy megjelenő új élethelyzet (például felnőttkorba lépés, költözés) által okozott nehézségekkel, vagy hirtelen fellépő veszteségélménnyel, traumával (halál, erőszak) nem tudunk megküzdeni. Közben a mozgósított erőforrásaink kezdenek kiapadni, illetve a megfelelő megküzdési stratégiák sem elérhetőek számunkra, amelynek egyik fő oka, hogy nem vagyunk felkészülve azokra a nehézségekre, amelyek az új, kialakult körülményekből adódnak.

A krízis sikeres megoldásának záloga az Önismeret – Önértékelés

Az önértékelés azt mutatja meg, milyen viszonyban állsz saját magaddal. Megfelelő önértékelés esetén elégedett, kiegyensúlyozott, magabiztos, és sikeres vagy. Ha azonban az önértékeléseddel problémád vannak, ez komoly nehézséget jelent neked abban, hogy érvényesülj, megvalósítsd önmagad, elérd a vágyaidat és kiteljesedett, boldog életet élj.

Az önértékelési zavarokkal küzdő emberre jellemző, hogy magányos, befolyásolható, depressziós, félénk, függőségi problémái lehetnek, és nem tud érvényesülni. Összességében boldogtalan, és háttérbe szorulva érzi magát.

A magadról alkotott képed rengeteg külső és belső tényező befolyásolja, azonban tudatossággal képes vagy újra értékesnek látni saját egyéniségedet. Tehetsz azért, hogy újra értékesnek lásd önmagad! Ehhez ajánljuk föl segítségünket az Aranymetszés Gerinc – Lélek Terápiás Módszer komplex rendszerével.

Az ATM szerves részét képezi az életútelemzés, és a rajzelemzés, amelynek segítségével feltérképezzük az adottságaidat, és azt, hogy a jelenben hol tartasz az életedben.

A számmisztikai elemzés a születés pillanatában mutatja meg azt, hogy mi az erre az életre vállalt feladatunk, ehhez mely életterületen kaptunk támogatást, és mely terület hordoz tanulási feladatot.  

Amikor ezek a dolgok világossá válnak a számodra, elindul a változás. Könnyű léptekkel haladsz tovább, hiszen az önismereted egy magasabb szintre lép, és már ismered a képességeidet, a lehetőségeidet, amikkel tudatosan tudod új irányba folytatni az életedet. 

Időpontkérés

Send this to a friend