,

Ha már kamasz korodban kidobott apád az utcára…

Ha már kamasz korodban kidobott apád az utcára, akkor ne csodálkozz ha a vállalkozásodban is a folyamatos meddő küzdelem és a megfelelési kényszer lesz az úr.

Éppen azért küzdesz annyira, mert titkon arra vágysz, hogy folyton lenullázd magad. Lehet, hogy téged a folyamat motivál, az eredmény pedig megbénit?

Ez elég perverz, nem gondolod?

De miért is csinálod ezt magaddal?

Gyakori tévhit, hogy egy vállalkozónak bátornak, vakmerőnek kell lennie ahhoz, hogy sikeres legyen. Azonban a folyamatos macsóskodás oda vezethet, hogy már magáért az „én vagyok a falu bikája” érzésért csinálod az egészet, és az eredmény egyrészt nem prognosztizálható, másrészt már nem is számít. Elég, ha látják, hogy Te milyen erős, jómódú, jóképű és sikeres vagy…

Ez az ész nélküli folyamatos pörgés pótcselekvés, amellyel folyamatosan bizonyítani akarod az ellenkezőjét annak, amit gyerekkorodban a fejedre olvastak, hogy nem vagy elég jó! Maga a folyamatos cselekvés hamis biztonságérzetet ad, ám eredményt annál kevésbé tudsz elérni általa. 

Felmerül a kérdés, hogy miért jó ez neked, hogy valójában mi ezzel a célod, és hogy van-e egyáltalán konkrétan megfogalmazott, határozott cél, amit el szeretnél érni? Nyilván nincs, mert ha lenne, akkor már rég elérted volna. Vagy mindig vannak új célok, de valahogy a lényeg mégis elveszik a nagy hajsza közben…

Ha gyerekkorodban azt kaptad, hogy semmirekellő vagy, semmit sem teszel és gondolsz jól, és éppen azokra az emberekre, a szüleidre nem számíthatsz, akik a legközelebb állnak hozzád, akkor az alapvető életbe vetett hited, az ősbizalmad sérült meg. 

Ezek után még mindig csodálkozol, hogy megbénít téged az elért eredmény, a siker, és a beteljesülés lehetősége?

Ez az érzés végigkíséri az életedet, és felnőtt korodban is jelen van, bár akkor már kevésbé emlékszel a valódi okaira.

Folyamatosan keresed a stabilitás érzését különböző pótcselekvések formájában, ami nem hoz valódi megoldást. 

  • Hajszolod az anyagi biztonságot, de igazán sosem éred el, mert meg sem tudod fogalmazni, hogy mi az az összeg, amitől már biztonságban éreznéd magad.
  • Folyamatosan új lehetőségek után kutatsz, és új dolgokba fogsz bele, mert azt hiszed, hogy ezzel együtt majd egyszer megtalálod a valódi motivációd, ami biztonságot adhat.
  • Eközben egyre nagyobb energiát emészt fel az újabb és újabb projektekbe való befektetés időben, szellemi téren és természetesen pénzben is. 
  • Túltolod az élvezeteket, ( túlevés, túlivás), túlhajtod magad a munkában, és/vagy az edzőteremben, ezzel a pótcselekvéssel menekülve a problémák elől, aminek biztos kiégés a vége.

Úgy jársz, mint  ahogyan az a vállalkozó barátunk is, aki megjárta a hadak útját külföldön, dolgozott liftszerelőként, és volt igazgatótanácsi tag is, még sem találta meg azt a célt, és eszközt, amivel az érzelmi és anyagi stabilitást el tudta volna érni az életében.

Amikor találkoztunk Gáborral, már sok mindenen túl volt. Külföldön élt és dolgozott, ahol már próbálkozott néhány üzleti és life coach-csal, elolvasott egy sor könyvet, még sem találta azt, hogy mi akadályozza meg a „nagy ugrást”, amivel megválthatja az életét.

Amikor hazajött, először Jánossal kezdtek el dolgozni, de egy ponton a családi kapcsolatok tisztázása okán én is bekapcsolódtam a folyamatba. 

Gábornak kifejezetten rossz viszonya volt a szüleivel, a testvérével, úgy érezte, hogy sosem kapta meg azt a szeretetet, amire vágyott volna. Egy sor megaláztatás érte gyermekkorában, volt, amikor kamaszként szó szerint kidobta az apja az utcára télvíz idején, és csak a nagymamájánál talált menedéket. Úgy érezte, hogy a testvérét sokkal jobban szeretik, és kivételeznek vele, pedig semmivel sem volt sem okosabb, sem szebb, mint ő. 

A kitaszítottság érzés, a „mindig bizonyítanom kell” nagyon erősen élt benne világ életében.

Ezzel a családi „hátizsákkal” indult neki az életnek 18 évesen. 

A családkutatás során kiderült, hogy a család egy része az ötvenes években váratlanul és megmagyarázhatatlanul külföldre költözött, és megszakítottak minden kapcsolatot az itthoniakkal. Ezzel Gábor a gyökereit is elveszítette, nem csak a saját magába vetett hitéért kellet küzdenie, hanem azért is, hogy meg tudja stabilan vetni a lábát az életében. 

 

Nagyon mélyen élte meg a gyökértelenség érzését, folyamatosan bizonyítani akart, újabb és újabb projekt ötleteket gyártott, és egy részüket meg is tudta valósítani. Azonban amikor valamivel elkészült, valamit sikerre vitt, újra elveszítette a motivációját, és tovább állt. 

Azt érezte, hogy folyamatos küzdelem az élete, és már csak magáért a küzdelemért csinálja, amit csinál, ugyanúgy, mint ahogyan gyermekkorában is tette. 

Ez a minta volt jellemző az emberi és a párkapcsolataira is. Három házassággal a háta mögött úgy gondolta, neki már nem lehet boldog párkapcsolata sosem. Úgy döntött, inkább egyedül marad, abból nem lehet baj. 

A beszélgetésünk eredményeként meg tudta fogalmazni a legnagyobb félelmét:

„Ha megszerzem, mit kezdek vele? Mi van, ha sikerül?”

„Alig várom, hogy legyen végre nulla… hogy lenullázzam magam.”

Mindezek a félelmek a családi „örökségben” rejtőztek, egyrészt anyai, másrészt nagyszülői generációs stresszként.

Ezek miatt a tudatalatti félelmek miatt hajszolta magát újabb és újabb projektekbe, és természetesen azok kudarcába is. 

Általánosságban elmondható, hogy a vállalkozók között is gyakori tudatalatti program az önszabotázs, a félelem a kudarctól, és ami meglepő, a félelem a sikertől is! Innentől kezdve teljesen mindegy milyen célt tűz ki maga elé az ember, a kudarc garantált.

Azt mondják, “bolond hajónak bolond a kapitánya”, másképpen fogalmazva: “Cél nélküli hajósnak nem kedvez semmilyen szél!” 

A folyamatos keresés, és kapkodás mögött tudatalatt a teljes kétségbeesés rejtőzik, amit semmiképpen nem akarsz sem látni, sem érezni. Ezek a pótcselekvések akkor következnek be, amikor nem találod a saját helyed a vállalkozásodban, nem élvezed azt, amit csinálsz, és folyamatosan megkérdőjelezed saját magad, nem bízol a saját képességeidben, mint ahogyan kisgyermekként megkérdőjeleztek téged a szüleid.

Előbb utóbb ez kiégéshez vezet abban az esetben, ha nem tudsz rátalálni a téged akadályozó tudatalatti programokra, saját magadra, a számodra működő útra és célokra. 

A kiégés nagyon gyakori téma a mai vállalkozói világban, és amikor a valódi okokra és megoldásokra egy szakértő rá tud mutatni, akkor ez a nézőpontváltás azonnali eredményeket tud hozni, és hosszú távon is egy új perspektíva nyílik meg az ember előtt.

 

 

Mi hozta el az áttörést Gábor életében?

Gábor szenvedélyesen kereste a megoldást, mert sebezhető lenni, és nem félt belemenni a múlttal és a családjával kapcsolatos érzéseibe, és ennek meg is lett az eredménye. 

A Te esetedre is érvényes, hogy a megoldás sokkal közelebb van, mint gondolnád! 

Nem a lehetőségek hajszolásában van a kiút, hanem abban, hogy akár a régi célok és motiváció mentén, de más módon cselekedj! Szembe kell nézni azzal, ami már hiába erőlteted, de nem működik. Nem a külvilágban kell keresni a megoldást, hanem éppen belül, a korlátozó érzelmeidben. 

A tanácstalanság és a gyökértelenség érzése blokkolóan hat a tetteinkre, és ha egy szakértő segítségével tisztánlátást nyerünk saját magunkkal, a blokkoló hitrendszereinkkel, a valódi belső erőforrásainkkal, és a képességeinkkel kapcsolatban, akkor a továbblépés már nem is olyan félelmetes.

Fel kell építeni a biztonság érzeted, az ősbizalmat magadban, amelynek a segítségével már képes leszel birtokolni és megtartani is mindazt, amit elértél, amit létrehoztál.

Gábor esetében a tudatalatti programok feltárása és feloldása egyértelműen jó eredményt, tisztánlátást hozott. Nem akadályozták már a haladásban béklyóként a régi családi titkok és minták. Nagy és őszinte beszélgetések után rendeződött a szüleivel a kapcsolata, a munka, a pénzügyei, és egy rövid idő múlva megismerkedett élete szerelmével.

Beleadott apait, anyait, és mindent megcsinált, amit kértünk tőle, és ennek meg is lett az eredménye.

Rád is ez vár, ha hajlandó vagy szembenézni a saját életed „démonjaival”, tudatalatti félelmeivel. Amikor visszanyered az ősbizalmad, az “éppen elég jó vagyok”, és a “mindig minden körülmények között biztonságban vagyok” érzés segít abban, hogy képes légy elérni és megtartani az elért sikert, eredményt.

Ekkor már jól érzed magad az életedben, a vállalkozásodban, nő a teljesítményed és a motivációd. 

Kiszabadulsz az identitás rabságból, kialakul az az énkép, aminek a segítségével harmóniába kerülsz önmagaddal, a teljesítményeddel, és megtalálod a saját helyed a vállalkozásodban.

Ennek köszönhetően szintet tudsz lépni, és sokkal nagyobb értéket, profitot tudsz teremteni.

 

Robert Kiyosaki Gazdag papa, szegény papa c. könyvében igy fogalmazott: 

„Az igazi tanuláshoz energia, szenvedély és égő tudásvágy szükséges”.

A saját magadról való “tanulás” a leggyümölcsözőbb befektetés, amit csak tehetsz ebben a helyzetben. 

Használd ezt a tudást az életed más területeinek a jobbítására is, hiszen a helyes motiváció, az erős énkép , és az önbizalom/ősbizalom hiánya kihat az emberi kapcsolataidra, és az egészségedre is!

Változtasd meg a hozzáállásod és a nézőpontod, és átfogó minőségi változást tudsz teremteni az életedben!

Keresd a megoldást égő szenvedéllyel, és keresd meg hozzá a számodra hiteles és képzett szakembereket!

Az Aranymetszés Módszerrel olyan cégeknek, vállalkozásoknak segítünk, akik szintugrás előtt vannak, de nem tudják hogy lépjék meg, honnan vegyék elő a lendülethez a tudást, támogatást, vezetést.  

Amennyiben érintett vagy, mert benned is megvan az igény, a vágy, és képesség is a minőségi váltásra, mint az elején példaként felhozott barátomban, kérj perspektíva konzultációs időpontot! 

Nézzük meg közelebbről a problémád, és a beszélgetés során eldől, hogy tudunk-e együtt dolgozni?

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük