, ,

Agy – tanulás mentor

Húsz éve azzal foglalkozom, hogy megmutassam nektek, hogy megtanítsalak titeket arra, hogy az emberi test, milyen minden elképzelést felülmúlóan nagyszerű, és milyen kifogyhatatlan csodafolyam állandó forrása. Ezt döntően a fizikai – lelki problémák, sok esetben gyógyíthatatlannak hitt elváltozások megoldása,  feloldása során öltött testet, de ez soha nem képzelhető el az ember, az egyén, és az Ő gondolkodásának új pályára állítása, és a már kondicionált, és ekkora fokozott agyi kapacitása egészség irányába fordítása nélkül.

 

Mit is jelent ez pontosan a hétköznapi ember nyelvére, vagyis az érthetőség, és az egyértelműség nyelvére lefordítva? A kérdés jogos, de még mielőtt erre rátérnék, fontosnak érzem, hogy egy tudományos kutatás eredményét megosszam veletek arra vonatkozóan, hogy az a kocsonyás anyag, ami némi vízben lebeg a fejünkben, tehát az agyunk hogyan IS működik? Azt gondolom, meglep majd amit olvasol, mert az előadásaimon is rendszeresen szóba kerül ez a téma, hiszen egy nyelviskolában tanulási tréner is vagyok, és a hallgatók visszajelzései, rendszerint ezt mutatják.

A kutatás eredményét 2018.-ban megjelent könyvemből idézem, melynek címe: A pillanat művészete

A Blue Brain Projekt

Orvoslás, vagy tudomány az agykutatásban a Blue Brain Project? Amint fent, úgy lent.

A tudósok egy többdimenziós univerzumot találtak az emberi agyban. Úgy tűnik, hogy ahogy megyünk befelé a 21. századba, a Φ (ejtsd: Phí ami az arany arányt numerikusan kifejező irracionális szám Phí= 1.6189) újabb és újabb kapukat nyit meg a tudás integrálásában a legkülönbözőbb tudományok területén, ide értve a kvantumfizikát és az agykutatást is.

A legtöbb ember számára abszolút lehetetlen elképzelni és megérteni a világot négy dimenzióban, de egy új tanulmány olyan agyi struktúrákat fedezett fel, melyek akár tizenegy dimenzióval is rendelkezhetnek. Mindezt egy olyan úttörő munka részeként, amely az agy legmélyebb strukturális titkait igyekszik feltárni.

Az algebrai topológiát oly módon alkalmazzák, ahogy azt még sosem tették az idegtudományban. A Blue Brain Project egyik csapata többdimenziós geometriai struktúrák egész univerzumát fedezte fel az agy hálózataiban.

 

A Frontiers in Computational Neuroscience című tudományos folyóiratban 2017. június 12-én közzétett kutatás azt mutatja, hogy ezek a struktúrák akkor alakulnak ki, amikor egy neuroncsoport társulást hoz létre. Minden egyes neuron a csoport összes másik neuronjához kapcsolódik egy rendkívül specifikus módon, amely precíz geometriai objektumot hoz létre.

Minél több idegsejt van egy csoportban, annál magasabb a geometriai objektum dimenziója. 

„Egy olyan világot találtunk, amire soha nem gondoltunk volna. Több tízmillió ilyen objektum található még az agy legapróbb darabjában is, egészen hét dimenzióig, de egyes hálózatokban akár tizenegy dimenziójú struktúrákat is találhatunk– mondta a www.vilagvege2012.com szerint Henry Markram ideggyógyász, a Blue Brain Project igazgatója és a svájci Lausanne-ban található EPFL egyetem professzora.

Ez talán megmagyarázhatja, miért olyan nehéz megérteni az agyat.

„A hálózatok tanulmányozására általánosan alkalmazott matematika nem képes felismerni azokat a magasabb dimenziós struktúrákat és tereket, amelyeket jelenleg világosan látunk” – nyilatkozta szintén Markram.

Ha a 4 dimenziós világok meghaladják a képzeletünket, akkor az 5-6 vagy több dimenzióval rendelkező világok túlságosan bonyolultak ahhoz, hogy a legtöbbünk megértse. Itt jön az algebrai topológia, a matematika azon ága, amely képes bármilyen méretű rendszert leírni. Kathryn Hess (EPFL) és Ran Levi (Aberdeeni Egyetem) matematikusok hozták be az algebrai topológiát az agyi hálózatok tanulmányozásába a Blue Brain Project keretében.

„Az algebrai topológia olyan, mint egy teleszkóp és egy mikroszkóp egyidejűleg. Bele tud nagyítani a hálózatokba, hogy megtalálja a rejtett struktúrákat, az erdőkben lévő fákat és az üres tereket, tisztásokat, és mindezt egyszerre” – magyarázta Hess szintén a www.vilagvege2012.com szerint.

 

 

2015-ben a Blue Brain nyilvánosságra hozta az agykéreg (neocortex) egy darabjának első digitális másolatát, az agy legfejlettebb részét, ahol az érzékelés, a cselekvés és a tudat található.

Ebben a legutóbbi kutatásban az algebrai topológiát alkalmazva több tesztet végeztek a virtuális agyszöveten annak kimutatására, hogy a felfedezett többdimenziós agyi struktúrákat soha nem lehet véletlenül előállítani.

Ezt követően kísérleteket végeztek valós agyszöveten a Blue Brain laborjában, Lausanne-ban, amely megerősítette, hogy a virtuális szövet korábbi felfedezései biológiailag is relevánsak, és azt sugallják, hogy az agy, folyamatosan „újrahuzalozza” magát a fejlődése során, hogy olyan hálózatot építsen fel, amely annyi magasabb dimenziós struktúrát tartalmaz, amennyit csak aktuálisan lehetséges.

Amikor a kutatók stimulálták a virtuális agyszövetet, fokozatosan magasabb dimenziójú csoportosulások alakultak ki, amelyek átmenetileg magasabb dimenziójú lyukakhoz kapcsolódtak, amelyeket a kutatók üregeknek neveznek.

„A magasabb dimenziójú üregek megjelenése amikor az agy feldolgozza az információt azt jelenti, hogy a hálózat neuronjai rendkívül szervezetten reagálnak az ingerekre” – mondta Levi, – „Olyan ez, mintha az agy felhúzna és lerombolna egy többdimenziós blokkokból álló tornyot, kezdve rudakkal (1D), majd deszkákkal (2D), majd kockákkal (3D), majd összetettebb 4D-s és 5D-s stb. geometriákkal.

Az agyban folyó tevékenység előrehaladása egy többdimenziós homokvárhoz hasonlít, amely homokból jön létre, majd szétesik.

A kutatók számára most az a nagy kérdés, hogy az általunk elvégzendő feladatok bonyolultsága attól függ-e, hogy az agy milyen többdimenziós homoktornyokat képes kialakítani? Az idegtudomány azzal is küzd, hogy megtalálja, hogy az agy hol tárolja az emlékeket. „Lehet, hogy a magasabb dimenziójú üregekben rejtőznek” – jegyzi meg Markram.”

Ezek a kutatások, és eredmények szolgáltatják a tudományos alapot ahhoz, amit mi agytréningnek, tanulásfejlesztésnek, gyűjtőszóval, agy mentorálásnak hívunk.

Agy mentorálás a gyakorlatban

Hogyan?

  • Speciális gondolati, és energetizáló technikák gyakorlásával, hogy átéld, érezd, és megtanuld, hogy a tested, beleértve az agyad is hogyan reagál a benned folyó változásokra, méghozzá azonnal, valós, jelen időben.
  • Könnyen elsajátítható légző gyakorlatok segítségével, amelynek az a célja, hogy a gondolatod, és a hozzá kapcsolódó energiákat tűpontosan a tested azon részére tudd vinni, ahová Te szeretnéd.
  • Kinesztetikai gyakorlatok segítségével, aminek az a célja, hogy összhangba, harmóniába, a legjobb kapcsolatba, és a legjobb teljesítőképességbe tudd hozni az agyad.
  • Megtanulod hogy az agy, és a lélek egy szétválaszthatatlan egység, ugyanúgy, ahogy a két agyféltekéd is. Minden gondolathoz tartozik egy érzés, ezek szétválaszthatatlanok. Minden esetben akkor keletkezik, és addig áll fenn a stressz, amíg a te belső etalonodhoz, mint állandó viszonyértékhez mérve a „szétválasztás” jelen van számodra, vagyis ezt „érzed”, ha nem is tudatosan, hanem csak tudat alatt. Tehát megtanulsz stressz mentesen élni, de legalább egységben tartani a gondolataidat, és az érzéseidet, az agyad, és a lelked.
  • Megtanulsz egy rajzos technikát is, hogy az összehangolt két agyféltekéd tudd központosítani, és összpontosítani, egy adott cél, projekt irányába, így hatványozottan hatékony tudsz lenni. Valamint, és ez sem elhanyagolható, a tanulásra fordított időd ennek segítségével a töredékére csökkenthető.

Ha a Blue Brain Project eredményeit, mint tudományos állításokat nem bocsátottam volna a rendelkezésedre, és nem olvashattál volna erről a különlegesen érdekes területről  részletesen, talán a fenti vázlatpontokra is mondhatnád némi könnyelműséggel, hogy valótlanságok.

Miközben az igazság az, hogy a te, az én, és az ő agya, -mint ahogy a testünk bármely része is – olyan csodákra, teljesítményekre, és olyan eredményekre képes, hogy csak kapkodom a fejem, és nem győzök csodálkozni.

Amennyiben te is szeretnéd a tested – az energetikai rendszered, a lelked, az agyad a legjobb összhangba, kondícióba hozni, könnyen és hatékonyan tanulni, akkor ez egy Neked való program! 🙂

 

 

 

 
0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük